NVWA: tien overtredingen bij inspectie covergisters

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2020 veertien covergisters geïnspecteerd. Bij tien daarvan (71 procent) zijn overtredingen geconstateerd, met name ten aanzien van gebruikte co-materialen.

NVWA%3A+tien+overtredingen+bij+inspectie+covergisters
© Twan Wiermans

Dat blijkt uit een deze week gepubliceerde rapportage van de NVWA. Op basis van de meststoffenwet controleert de autoriteit elk jaar een aantal covergisters. Dat aantal is beperkt, doordat er op basis van risicoanalyse een selectie wordt gemaakt.

De tien niet akkoord bevonden inspecties hebben met name betrekking op het gebruiken van niet toegelaten afval- en reststoffen en/of het niet voeren van een transparante administratie van de voeding van de vergister. In twee gevallen werden tijdens de inspectie ook andere overtredingen van de meststoffenregelgeving gerapporteerd.

De NVWA stelt dat op basis van het beperkte aantal afgeronde inspecties dat signalen over niet-naleving van de regelgeving voor covergisting worden bevestigd. Toch moet er voorzichtig omgegaan worden met het vastgestelde nalevingspercentage van 29 procent, omdat de selectie in eerste instantie al risicogericht tot stand kwam. De NVWA streeft ernaar om in een volgende rapportage een naleefmeting uit te voeren. Daarmee kan een meer objectief beeld verkregen worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer