Kamermeerderheid voor kringloop zonder nieuwe mestvergisters

Opnieuw heeft de Partij voor de Dieren (PvdD) een slag geslagen in haar strijd tegen mestvergisters. De Tweede Kamer stemde woensdag in met een motie van de partij die de rol van mestvergisting in kringlooplandbouw moet beperken.

Kamermeerderheid+voor+kringloop+zonder+nieuwe+mestvergisters
© Twan Wiermans

Een PvdD-motie die mestvergisters uitsluit van nieuwe SDE-subsidies werd eind september aangenomen door de Tweede Kamer. Dat lukte woensdag opnieuw met een voorstel waarin landbouwminister Carola Schouten wordt verzocht haar kringloopvisie voor de landbouw aan te passen 'op deze nieuwe realiteit zonder de subsidies voor nieuwe mestvergistingsinstallaties'.


Het voorstel kreeg een meerderheid van 81 van de 150 stemmen dankzij steun van PVV en D66. Onder meer VVD, CDA en ChristenUnie stemden tegen de motie. Wat de precieze gevolgen zijn voor de kringloopvisie van dit aangenomen voorstel, is nog onduidelijk. In de voorstellen van Schouten voor een herziening van het mestbeleid krijgen mestvergisters een grotere rol, omdat daarin meer mest verwerkt moet worden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer