ZLTO: 'Veestop Sint Anthonis pure symboolpolitiek'

'Dit is pure symboolpolitiek om zo'n proces als gemeente Sint Anthonis nu nog op te starten', stelt afdelingsvoorzitter Hans Vermeulen van ZLTO Land van Cuijk. Hij reageert daarmee op het voornemen van de gemeente om geen enkele uitbreiding van de veestapel meer toe te staan.

ZLTO%3A+%27Veestop+Sint+Anthonis+pure+symboolpolitiek%27
© Nieuwe Oogst

De gemeenteraad van Sint Anthonis nam onlangs een motie van VVD en Sint Anthonis NU (SAN) aan. Daarmee kan de structuurvisie worden gewijzigd die het slot op de dieraantallen in de gemeente waarborgt. Dat kan op zijn vroegst in september gebeuren met een raadsbesluit. Tot die tijd neemt de gemeente geen enkele aanvraag in behandeling voor een uitbreiding van de veestapel.

De reden voor dit opvallende besluit is volgens VVD-er John Heckathorn, één van de indieners van de motie, tweeledig. 'Inwoners van Sint Anthonis ervaren steeds meer stankoverlast. De CO2-uitstoot loopt de spuigaten uit', zo zegt hij in De Gelderlander. 'Steeds meer mensen hebben longproblemen. Gezondheid moet voortaan op de eerste plaats staan.'


Symboolpolitiek

'Ze leggen hiermee een direct verband tussen de volksgezondheid en de veehouderijsector', reageert Vermeulen. 'Dat verband is voor bijna de hele veehouderijsector nog nooit aangetoond, behalve bij geiten met q-koorts. Daarnaast is er in Brabant al jaren een geitenstop.'

Het aantal dieren in Sint Anthonis neemt volgens hem al jaren af door autonome ontwikkelingen, het verbod op de nertsenhouderij en de saneringsregeling varkenshouderij. 'Dit is pure symboolpolitiek om zo'n proces aan het einde van de carrière als gemeente nog op te starten.' Sint Anthonis gaat namelijk per 1 januari 2022 op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk.


Overlast

'Het besluit van de politieke partijen heeft geen enkele boodschap aan wat verschillende sectoren in het verleden hebben gedaan voor het reduceren van overlast', verzekert de afdelingsvoorzitter. 'Zoals investeringen in luchtwassers en saneren van locaties in nabijheid van natuur en dorpen.'

Gemeente Sint Anthonis telde op 3 juni dit jaar 293 veehouderijen met in totaal 1.856.329 stuks vee, inclusief de pluimveehouderij. Dat is een daling van 400.000 dieren en 18 procent ten opzichte van 2019.


Juridisch onhoudbaar

Het besluit is volgens CDA-gemeenteraadslid Teun Wientjes juridisch onhoudbaar. 'Wettelijk gezien kun je helemaal niet sturen op aantallen dieren. Wel op geur en milieubelasting van veehouderijen op de nabije omgeving. Bovendien gaat Sint Anthonis op in de nieuwe gemeente Land van Cuijk en moeten de structuurvisies van gemeenten voor 1 januari 2024 plaatsmaken voor omgevingsvisies.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer