Raad van State onderzoekt weigering uitbreiding geitenhouderij

'Een zeer principiële kwestie', noemde een rechter van de Raad van State de rechtszaak die door geitenhouderij Buts Beheer uit Abcoude is aangespannen. Aanleiding is de weigering van de gemeente Ronde Venen om de geitenhouderij aan Gein-Noord te laten uitbreiden.

Raad+van+State+onderzoekt+weigering+uitbreiding+geitenhouderij
© Twan Wiermans

De Utrechtse ondernemer wil uitbreiden van 1.000 naar 2.100 geiten. Daarvoor neemt hij afscheid van ander vee. Een nieuwe stal is enkele jaren geleden al gerealiseerd. Volgens woordvoerders van het bedrijf stonden daarvoor alle lichten op groen. Het geldende bestemmingsplan laat daar een geitenhouderij toe en volgens een eerdere milieubeoordeling van dezelfde gemeente zou een uitbreiding ook geen probleem opleveren.

Toch weigerde de gemeente uiteindelijk mee te werken aan de uitbreiding. Onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) over het verband tussen geitenhouderijen en longontsteking bij omwonenden bracht de gemeente op andere gedachten. Bovendien besloot de provincie Utrecht in haar verordening tot een geitenstop.


'We willen de geitenhouder niet persoonlijk dwarszitten', stelde een woordvoerder van de gemeente. 'We denken aan het algemeen belang. Daarom hebben we het voorzorgsbeginsel toegepast om te weigeren.'

De principiële vraag waarover de Raad van State zich nu buigt, is of dit voorzorgsbeginsel wel kan worden toegepast bij een al bestaande geitenhouderij die wil uitbreiden. 'Daar is nog geen jurisprudentie over', zegt advocaat Johan van Groningen namens de geitenhouderij.

Volgens Van Groningen is er op basis van het onderzoek van het RIVM al een probleem bij het houden van vijftig geiten of meer. Maar dat onderzoek is zeer aanvechtbaar, vindt hij. 'Daarbij is geen rekening gehouden met grotere aantallen dieren, de ligging van de geitenhouderij en de huisvesting van de dieren. Als je daarvan uitgaat, kun je een veel betere wetenschappelijke onderbouwing geven.'


Oorzakelijk verband

De Raad van State en de woordvoerder van de gemeente Ronde Venen erkennen dat het RIVM geen oorzakelijk verband heeft aangetoond tussen geitenhouderijen en longontstekingen in hun omgeving. Maar een verband is er wel. Ze stellen allebei dat nader onderzoek nodig is en daar wordt ook aan gewerkt.

De geitenhouderij zegt zelf ook deelnemer te zijn aan het RIVM-onderzoek. Maar vooralsnog wordt het nu afgerekend op grond van het onderzoek dat tot nu toe is gedaan. De ondernemer stelt dat een faillissement dreigt als de uitbreiding niet doorgaat.

De Raad van State doet over enkele maanden uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer