Gezondheidsonderzoek omwonenden veehouderij verder vertraagd

Door de coronapandemie loopt onderzoek Veehouderij en Gezondheid Omwonenden (VGO) III meer vertraging op dan tot nu toe werd verwacht. Dat schrijft landbouwminister Carola Schouten in een brief aan de Tweede Kamer.

Gezondheidsonderzoek+omwonenden+veehouderij+verder+vertraagd
© Johan Wissink

Voor het onderzoek is het nodig dat patiënten met longontsteking door specialisten worden gezien. 'In algemene zin geldt dat er momenteel in heel Nederland veel minder patiënten met longontsteking worden gezien door huisartsen dan in voorgaande jaren in dezelfde periode', schrijft Schouten. 'Dit heeft vermoedelijk te maken met de coronamaatregelen.'

Om aan voldoende data te komen, moeten circa achthonderd patiënten deelnemen aan de studie. Er zijn nu pas vijftien patiënten onderzocht. De meeste longontstekingen vinden normaal gesproken in het najaar en de winter plaats. Daarom duurt het volgens de minister tot eind 2022 voor er voldoende patiënten zijn onderzocht voor de VGO-studie.


Vaker longontsteking

In het VGO-onderzoek worden mensen onderzocht die in de buurt van een geitenhouderij wonen. Eerder onderzoek toonde aan dat mensen die daar in de buurt wonen vaker last hebben van een longontsteking. Het is echter nog niet duidelijk waardoor dat veroorzaakt wordt. Daar wordt in de VGO-studie onderzoek naar gedaan.

Het risico op longontstekingen was voor veel provincies aanleiding om een groeistop in te stellen voor de geitenhouderij, in ieder geval totdat er meer duidelijkheid is over de oorzaak. Mogelijk kan die stop er weer vanaf als duidelijk is wat er gedaan kan worden om de gezondheid van omwonenden beter te beschermen.


Veldwerk

Niet alleen het patiëntenonderzoek loopt vertraging op. Een ander GVO-onderdeel betreft onderzoek bij geitenhouders en werknemers van geitenhouderijen. Ook dat veldwerk ligt stil, schrijft de minister. 'Zodra de coronamaatregelen versoepeld worden, kan deze deelstudie weer starten. Naar verwachting zal de monstername medio 2022 zijn afgerond.'

Ook bij de laboratoriumwerkzaamheden treden vertragingen op. Coronawerkzaamheden hebben voorrang en dat gaat ten koste van capaciteit en materialen in de laboratoria voor deze en andere studies. Het is de verwachting dat het totale onderzoek nu eind 2024 is afgerond. Mogelijk komen er al wel eerder resultaten naar buiten van onderdelen die tussentijds zijn afgerond. Het kabinet steunt het voorzorgprincipe van veel provincies om voorlopig geen uitbreidingen van geitenhouderijen toe te staan.


Onzekerheid

Bij de vakgroep melkgeitenhouderij van LTO Nederland was de vertraging al wat langer bekend. De vakgroep reageerde deze maand dan ook teleurgesteld op de vertraging. Geitenhouders willen graag weten welke oorzaak er achter het hoge aantal longontstekingen zit.


De vertraging in het onderzoek zorgt voor langere onzekerheid in de sector. De afname van het aantal longontstekingen is volgens de vakgroep goed nieuws, maar het betekent ook dat het verband met de geitenhouderij nu niet valt te onderzoeken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer