Garantietermijn paard wordt toch één jaar

De wettelijke consumentengarantietermijn voor levende dieren gaat toch naar één jaar. De Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe wetgeving hierover. Amendementen van BoerBurgerBeweging en VVD om dit te voorkomen, haalden het niet in de Tweede Kamer.

Garantietermijn+paard+wordt+toch+%C3%A9%C3%A9n+jaar
© Jos thelosen

Tot nu toe gold een garantietermijn van een half jaar. De nieuwe Europese richtlijn voor consumentenkoop, waarbij de garantietermijn wordt verlengd van zes maanden naar een jaar, geldt sinds 1 januari. Lidstaten kunnen hier voor levende dieren een uitzondering op maken. Landen als Denemarken en Duitsland maken gebruik van deze mogelijkheid

Zowel BoerBurgerBeweging (BBB) als VVD willen dat Nederland dit ook doet. Volgens VVD-Tweede Kamerlid Ulysse Ellian is een garantietermijn van een half jaar een prima balans tussen de belangen van (consumenten)kopers en verkopers van levende dieren.


Gelijk speelveld

Een garantietermijn van een half jaar sluit volgens de VVD bovendien beter aan bij het streven van de regering om een zo gelijk mogelijk speelveld na te streven. Vooral nu landen als Duitsland en Denemarken gebruikmaken van de mogelijkheid die de richtlijn biedt om de verkoop van levende dieren uit te sluiten van het toepassingsbereik van de richtlijn.

De regering wilde geen gebruik maken van deze uitzondering. Ze stelt dat dit zou leiden tot een vermindering van de prikkel voor professionele fokkers om meer voorzorgsmaatregelen te nemen om ziekten en gebreken bij dieren te voorkomen.


Tweede Kamerlid Caroline van der Plas van BBB ging met haar amendement nog een stap verder. Ze wil een garantietermijn van drie maanden, omdat een termijn van zes maanden volgens haar ook geen wenselijke situatie is. Binnen zes maanden kan door gebruik veel gebeuren waar de verkoper geen invloed op heeft, stelt ze. Daarnaast hebben kopers van bijvoorbeeld (sport)paarden vaak de beschikking over een dusdanig financieel budget dat zij sneller geneigd zijn zaken aan te spannen voor een rechter, geeft Van der Plas aan.

De Sectorraad paarden en LTO Nederland vroegen de politiek in de afgelopen periode gebruik te maken van de uitzonderingsmogelijkheid. Net als BBB, is het standpunt van onder meer LTO, Verenigde Sportpaardenhandel Nederland en KWPN dat er met een levend wezen in één jaar tijd veel kan gebeuren. 'Het is dan maar de vraag of de verkoper voldoende is beschermd om aantoonbaar te maken dat een gebrek niet al aanwezig was bij de verkoop van het dier', stelt secretaris Mieke Theunissen van de Sectorraad Paarden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer