Tweede Kamer debatteert over garantie paard voor consument

Is er aan de consument een garantie te geven van een jaar bij de verkoop van een paard? Hierover wordt op 26 januari gesproken tijdens een debat in de Tweede Kamer. De VVD vindt de huidige zes maanden voldoende, stelden de Tweede Kamerleden Thom van Campen en Ulysse Ellian dinsdag tijdens een werkbezoek aan het paardenbedrijf van Jacques en Gerdine Marée in Honselersdijk.

Tweede+Kamer+debatteert+over+garantie+paard+voor+consument
© Thierry Schut Fotografie

De nieuwe EU-richtlijn over consumentenkoop, waarbij de garantietermijn wordt verlengd van zes maanden naar een jaar, geldt sinds 1 januari. Individuele lidstaten kunnen voor levende dieren een uitzondering maken. Volgens de Tweede Kamerfractie van de VVD geldt voor Duitsland en Denemarken die uitzondering wel, maar wordt in Nederland vooralsnog vastgehouden aan de garantietermijn van een jaar voor consumenten.

LTO Nederland roept via de Sectorraad Paarden samen met de organisaties uit de paardensector op om de uitzondering in de wet voor levende dieren te gebruiken. Vooral voor de sportpaardensector.

Secretaris Mieke Theunissen van de Sectorraad Paarden: 'Als handelaar zorg je altijd voor de beste kwaliteit bij de verkoop van het paard. Maar een paard is een levend wezen en er kan in een jaar tijd veel gebeuren. Het is dan maar de vraag of de verkoper voldoende is beschermd om aantoonbaar te maken dat een gebrek niet al aanwezig was bij de verkoop van het dier.'


Duur bewijslast verlengd

De belangrijkste wijziging in de wet is dat de duur van de bewijslast voor de verkoper bij gebreken is verlengd van zes maanden naar een jaar. Het is de handelaar die moet bewijzen dat een gebrek of blessure bij het dier na aankoop is ontstaan. Nu kan een verkoopkeuring van een paard veel inzage geven in de gesteldheid van de harde delen van een paard, maar niet in de weke delen zoals banden en pezen.

Volgens Theunissen heeft menig rechter zich al moeten buigen over zaken die in de periode van zes maanden zijn voorgevallen. De paardensector vreest dat er nog meer conflicten komen bij een garantietermijn van een jaar.


Uitzonderingsclausule

In het bijzonder LTO Nederland, VSN en KWPN hebben het afgelopen jaar regelmatig contact gehad met de Tweede Kamer over deze zorgen over het wetsvoorstel. De fracties zijn erop gewezen dat het kabinet geen gebruikmaakt van de uitzonderingsclausule die in de EU-richtlijn zit om de verkoop van dieren uit te sluiten. In Duitsland en Denemarken is wel gebruikgemaakt van deze optie.

De Tweede Kamer bespreekt deze implementatiewet op 26 januari. Zowel VVD als BoerBurgerBeweging (BBB) hebben aangegeven met wijzigingsvoorstellen te komen die aansluiten bij de wensen vanuit de paardensector. Ulysse Ellian dient een amendement in om de garantietermijn op zes maanden te houden, terwijl BBB deze met een amendement wil terugbrengen naar drie maanden. Naar verwachting volgen op 1 februari de stemmingen over de amendementen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer