Stapsgewijs herstel paardensector

Corona treft de paardensector hard. De verliezen voor deze branche, jaarlijks goed voor 1,75 miljard euro omzet, lopen in de miljoenen. Toch zijn er lichtpuntjes. De handel krabbelt langzaam op en kinderen mogen weer naar paardrijles.

Stapsgewijs+herstel+paardensector
© Marije Stomps

Het zijn forse cijfers. Tot 2023 ruim 5 miljoen euro verlies in de fokkerij en paardenhandelsbedrijven die per maand 85.000 euro omzetverlies lijden. Dat is de verwachte impact van corona, becijferde LTO Nederland. De gevolgen voor de paardensport zijn niet bekend, maar zeker is dat hier ook verliezen worden geleden, nu alle wedstrijden stilliggen.

'We krijgen signalen dat hippische ondernemers het moeilijk hebben. De handel is zwaar getroffen door corona', zegt voorzitter Marieke Toonders van LTO-vakgroep Paardenhouderij. 'Doordat er geen paarden naar het buitenland konden worden verkocht, zijn veel inkomsten weggevallen. En dat terwijl een paardenbedrijf wel hoge kosten heeft.'

Toch is Toonders ook positief gestemd. 'Er is weer wat handel naar het buitenland mogelijk. Het is afwachten hoe het verdergaat.'


Hopen op keuringen

In de paardenfokkerij is het niet kunnen doorgaan van de keuringen een probleem, stelt woordvoerder Charlotte Dekker van paardenstamboek KWPN. 'Het stamboek heeft, in samenwerking met de Sectorraad Paarden, protocollen opgesteld om in juli en augustus mogelijk toch keuringen te houden. Het is nu wachten op de reactie van de overheid. Dat geldt ook voor het verzoek om onze veulenchippers op pad te laten gaan.'

Dekker denkt dat de invloed van de coronacrisis op het aantal dekkingen in 2020 gaat meevallen. 'De signalen die we krijgen, is dat er meer veulens zijn aangemeld voor veulenregistratie dan vorig jaar. En er wordt volop gedekt.'

Op hippisch sportgebied werden deze week al enkele maatregelen versoepeld. Kinderen tot 13 jaar mogen, onder voorwaarden, weer groepspaardrijlessen volgen. Daar is hoofdredacteur Jantien van Zon van de hippische sportbond KNHS blij mee. 'Maneges kunnen dus weer opstarten en wat inkomsten binnenhalen.'


Geen wedstrijden

Wedstrijden zijn voorlopig van de baan. 'We bieden nu een initiatief aan om online dressuurproeven te laten beoordelen. Dat wordt goed ontvangen', aldus Van Zon.

Van Zon stelt, net als Toonders, dat de gevolgen van de coronacrisis heel verschillend zijn per paardenbedrijf. De stemming in de sector is in elk geval positiever dan aan het begin van de crisis, blijkt uit een online vragenlijst aan hippische ondernemers en sportclubs.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

Meer weer