Paardensector in zwaar weer door corona

Door de coronacrisis hebben ondernemers in de paardensector het moeilijk. Dit komt vooral doordat wedstrijden niet doorgaan en de handel die hieruit voortvloeit stagneert.

Paardensector+in+zwaar+weer+door+corona
© Pixabay

'De paardenhouderij is sowieso een sector waar bedrijven niet altijd winstgevend zijn. Met de coronacrisis krijgen sommige ondernemingen het zwaar voor de kiezen', stelt fiscaal jurist Franc Beekmans van Huisvennen Advies.

Beekmans hoort in de praktijk dat een aantal paardenbedrijven het moeilijk heeft. 'Denk bijvoorbeeld aan handelsstallen die paarden uitbrengen op wedstrijden om in de kijker te rijden, om ze vervolgens te verkopen. Nu wedstrijden sinds de start van de coronacrisis stilliggen, is het ook rond de handel rustig.' Vanuit de paardenkoepel Sectorraad Paarden, waar ook LTO deel van uitmaakt, wordt eenzelfde beeld gezien. 'De handel staat op achterstand ten opzichte van andere Europese landen waar wel paardensportwedstrijden mogelijk zijn', zegt een woordvoerder.


Waarde van paarden daalt

'Door het niet toestaan van wedstrijden valt de verkoop van sportpaarden stil. De waarde van de paarden daalt, omdat zij zich niet in niveau of prestatie kunnen ontwikkelen. Er worden minder paarden in training gezet en er worden minder trainingen gegeven', stelt de woordvoerder van de Sectorraad Paarden.

De sectorraad ziet ook minder export van toppaarden, omdat stallen geen buitenlandse klanten meer ontvangen. Een deel van de handel vindt wel doorgang via video's en Nederlandse tussenpersonen.


Vraag in lagere prijsklasse

De Sectorraad Paarden geeft wel aan dat er meer vraag is naar dieren in de lagere prijsklasse, zoals recreatie- en manegepaarden. Dit komt mede doordat het starten met paardrijden na de eerste lockdown populair werd. Zo konden maneges volgens de sectorraad met name in het derde kwartaal van 2020 de vraag niet meer aan en er ontstonden wachtlijsten.

Beekmans ziet ook dat sommige paardensportcentra het toch langer lastig hebben. 'Door het schrappen van wedstrijden, valt voor hen een belangrijke inkomstenbron weg.'


Overheidssteun

Een aantal ondernemers heeft overheidssteun ontvangen vanwege corona. Volgens de Sectorraad Paarden hebben paardensportbedrijven voor zo'n 3 miljoen euro aan steun ontvangen via de NOW 1.0-regeling, verdeeld over 275 aanvragen. Via NOW 2.0 werd 1 miljoen euro steun verdeeld over tachtig aanvragen.

Volgens de registraties hebben paardensportbedrijven in totaal zo'n 3,8 miljoen euro ontvangen via de TOGS-regeling. Tot slot is via de TVL-1 regeling zo'n 1,2 miljoen euro ontvangen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  20° / 8°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  75 %
 • Zaterdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer