Transport eieren rond Ede en kuikens in regio 10 mag weer

Pluimveehouders in het gebied rond de uitbraak van vogelgriep in het Gelderse Ede kunnen weer consumptie-eieren afvoeren. In regio 10 is transport van eendagskuikens weer toegestaan.

Transport+eieren+rond+Ede+en+kuikens+in+regio+10+mag+weer
© Vidiphoto

Na de uitbraak van vogelgriep op een vermeerderingsbedrijf met eenden in Ede zat een groot gebied op slot. Naast het vervoersverbod in de 3 en 10 kilometerzone rond Ede werd er ook een vervoersverbod afgekondigd voor pluimvee en ander risicovol gevogelte in de hele regio 10. Een gebied dat de hele Gelderse Vallei omvat, loopt van Utrecht, Amersfoort tot Deventer en Arnhem en heeft de rivieren IJssel en Rijn als grens.


Afvoer consumptie-eieren

Op de site van Avined en de NVWA staan nu dertien pakstations. acht eierverwerkingsbedrijven en drie tussenstations waar de legpluimveehouders uit de 3 en 10 kilometerzone hun eieren naar mogen afzetten.

Vervoer van broedeieren is nog niet toegestaan vanuit dit gebied en dat geldt ook voor opfokdieren. Dat is op zijn vroegst veertien dagen na de laatste reiniging en ontsmetting van het getroffen bedrijf in Ede. Dat is 25 februari.

Voor afvoer van vleeskuikens zijn slachterijen aangewezen. Voor afvoer moet een ontheffing worden aangevraagd.


Eendagskuikens regio 10

In regio 10 mogen weer eendagskuikens op transport vanuit de broederijen in dit gebied en naar vleeskuikenbedrijven in dit gebied of daarbuiten. Dat vervoer vindt plaats conform een daarvoor bedoeld hygiëneprotocol. Vervoer van eendagskuikens in de 3 en 10 kilometerzone kan alleen op basis van een individuele ontheffing.

Voor de afvoer van vleeskuikens of uitgelegde hennen uit regio 10 is een ontheffing nodig en een klinische keuring op vogelgriepverschijnselen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer