LLTB en ZLTO gaan voor prijzenmonitor pluimveevlees en eieren

In opdracht van de LLTB en ZLTO ontwikkelt Connecting Agri & Food een prijzenmonitor voor pluimveevlees en eieren. De lancering ervan staat gepland op 1 december.

LLTB+en+ZLTO+gaan+voor+prijzenmonitor+pluimveevlees+en+eieren
© Twan Wiermans

Een eerlijke prijs voor alle schakels begint met transparantie; het hebben van inzicht in welke kosten waar in de keten worden gemaakt. Connecting Agri & Food ontwikkelde daarom in eigen beheer eind 2020 de prijzenmonitor voor vers varkensvlees en vleeswaren. Daar komt nu eind dit jaar een prijzenmonitor bij voor pluimveevlees en eieren. De monitor brengt de betaalde prijzen van de verschillende schakels in de keten per kwartaal na afloop in beeld.

'De prijs van pluimveevlees en die van eieren staat voor boeren al jaren onder druk. Zij kunnen het gapende (prijs)gat tussen boerderij en supermarkt niet verklaren. Bovendien staan de kranten vol met het ideaal over een beter verdienvermogen. Leden kloppen bij LLTB en ZLTO aan om hen te helpen met een beter verdienvermogen. Dat begint bij een stabiele, transparante prijsopbouw door alle schakels van de keten', reageert woordvoerder Mark de Jong van ZLTO.


Slag maken

Met een prijzenmonitor voor pluimveevlees en eieren willen opdrachtgevers ZLTO en LLTB in die transparantie een slag maken. Ieder lid, in elke keten of samenwerking, kan daarmee zijn voordeel doen, zegt De Jong. 'Dit gaat verder dan de NOP-richtprijs of iStep-notering omdat het ook data van slachterijen en supermarkten meeneemt in de prijsopbouw van boer tot consument.'


De prijzenmonitor legt een stabiele basis onder de onderhandelingspositie van de boer. 'Het vormt het vertrekpunt van een gesprek over extra duurzaamheidsinvesteringen en margeverdeling in de keten van pluimveevlees en eieren. Vroeger pakten ZLTO en LLTB die rol, onder andere bij het eiermijnen, en nu weer.'


Eens per kwartaal

De eerste prijzenmonitor voor pluimveevlees en eieren komt vanaf 1 december breed beschikbaar en wordt daarna eens per kwartaal gepubliceerd. 'Met onze achterban in de pluimveehouderij gaan de we prijzenmonitor proactief delen', zegt De Jong. Informatie uit de data waarop de prijzenmonitor wordt gebouwd, wordt nu al gebruikt om nieuwe eisen van het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming juist in te prijzen in de prijs voor de boer.

De opdracht voor de prijzenmonitor wordt betaald vanuit het budget Landbouw Innovatie Brabant. De prijzenmonitor komt tot stand in samenwerking met een klankbordgroep die bestaat uit acht pluimveehouders. Het gaat om een mix van vleeskuikenhouders en leghennenhouders onder coördinatie van ZLTO en LLTB.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer