Leghanen zijn hele uitdaging blijkt uit lopend onderzoek

Het grootbrengen van leghanen is een hele uitdaging. Dat blijkt al tijdens de eerste nog lopende ronde op Schothorst Feed Research (SFR). De voerconversie is hoog en pikkerij moet onder controle worden gehouden.

Leghanen+zijn+hele+uitdaging+blijkt+uit+lopend+onderzoek
© Schothorst Feed Research

Voor de afzet van eieren in Duitsland moeten Nederlandse houders van leghennen voldoen aan de Duitse wetgeving. Met ingang van 1 januari 2022 mogen de eendagshaantjes van de legrassen niet meer worden gedood volgens deze wetgeving. Seksen van broedeieren of het opfokken van de haantjes tot minimaal negentig dagen leeftijd zijn dan de opties. Behalve Duitsland komt ook Frankrijk met een verbod op het doden van eendagshaantjes. Andere landen volgen waarschijnlijk.

Omdat seksen van broedeieren niet altijd haalbaar is, zal er ook opfok van leghaantjes plaatsvinden. Goed advies over de houderij en voerstrategie is daarom nodig. SFR speelt hierop in en is onlangs gestart met voeronderzoek met een eerste ronde leghanen in de eigen faciliteiten. Daardoor kan dit onderzoek worden gecombineerd met het bestaande voedingsonderzoek van vleeskuikens.


De leghanen moeten een aflevergewicht van 1.300 gram bereiken in een periode van minimaal negentig dagen. In dit onderzoek werkt SFR met drie verschillende voerstrategieën met verschillende energie- en eiwitniveaus, gevoerd over drie fases om uit te zoeken hoe de hanen zo efficiënt mogelijk kunnen worden gehouden tot het streefgewicht. Onderzocht wordt hoeveel de dieren eten, wat dit doet met de groei en welke voerstrategie het meest kostenefficiënt is zonder dat dit ten koste gaat van het dierenwelzijn.


Voerconversie flink hoger

Duidelijk is al dat de leghanen een veel ongunstiger voerconversie hebben. Op 62 dagen leeftijd ligt de voerconversie rond de 3, terwijl reguliere vleeskuikens een voerconversie van rond de 1,5 hebben.

Of het voer met de hoogste voeropname en voerconversie ook het duurste is, valt nog te bezien. Dit voer heeft het laagste energieniveau en kan daarom toch leiden tot de laagste voerkosten. Het is afwachten tot het einde van de ronde. Dan zullen de nettovoerkosten en opbrengsten van de verschillende voerstrategieën worden vergeleken.


Temperatuur

Het houden van de hanen ten opzichte van reguliere vleeskuikens heeft veel overeenkomsten, maar ook verschillen. Omdat de hanen langzamer groeien, is het wenselijk de temperatuur de eerste weken 2 graden hoger te houden. Doordat de hanen tot circa veertien weken worden gehouden, zullen de extra stookkosten van de eerste weken uiteindelijk mogelijk toch lager uitvallen dan bij tweemaal een reguliere vleeskuikenronde.

Het is aan te raden om met een mondmasker te werken, zeker aan het einde van de ronde, omdat de stal een stuk stoffiger is door de bewegelijkheid van de hanen. Diezelfde bewegelijkheid zorgt er ook voor dat de hanen overal op gaan zitten. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de voer- en drinklijnen. Daarom is het aan te raden zitstokken te plaatsen. Wanneer de voertonnen en hopperbakken niet zijn afgedekt, is er een risico dat de hanen erin vast komen te zitten.


Hanen zijn veel alerter

De hanen zijn veel alerter dan reguliere vleeskuikens. Dit geeft een grote kans op stress, ophoping en verdrukking. Dit risico kan zo klein mogelijk worden gehouden door de controlerondes altijd rustig uit te voeren, goed door de hoeken te lopen en altijd de rondes helemaal af te maken.

Om pikkerij te voorkomen, is het nodig om de lichtintensiteit te verlagen en constant te houden. In de eindfase zal het onder controle houden van pikkerij een uitdaging gaan vormen.

Het ziet ernaar uit dat de verplichting tot het afmesten van leghanen niet alleen in Duitsland en Frankrijk gaat gelden, maar op termijn ook in andere westerse landen waar dierenwelzijn een belangrijk onderwerp is.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer