Broedeieren en opfokdieren rond Heeten kunnen weer worden afgevoerd

Het is voor pluimveehouders weer mogelijk om broedeieren en opfokpluimvee vanuit de 3 en 10 kilometerzone rond Heeten te vervoeren. Daartoe gelden wel voorwaarden. Aanvoer van buiten het gebied in mag nog niet.

Broedeieren+en+opfokdieren+rond+Heeten+kunnen+weer+worden+afgevoerd
© Marcel Berendsen

De regel is dat afvoer twee weken na de vogelgriepuitbraak bij het besmette bedrijf weer is toegestaan. De uitbraak in Heeten was op 24 augustus. Daarna is er geen nieuwe geweest en bleken de omliggende pluimveebedrijven ook niet besmet.

Aanvoer van broedeieren of opfokdieren van buiten het gebied naar binnen mag in principe dertig dagen na de uitbraak. Dat zou zijn vanaf 22 september.

Voor de afvoer van de broedeieren en opfokdieren van (groot)ouderdieren of leghennen gelden wel regels. Zo moet vooraf bij de Nederlandse Voesel- en Warenautoriteit (NVWA) een ontheffing worden aangevraagd.

Strikte eisen voor afvoer

Voor opfokdieren zijn de regels voor afvoer vanuit de 3 en 10 kilometerzone deels hetzelfde. De NVWA komt vooraf voor een klinische controle. De eindbestemming moet in Nederland liggen, dat bedrijf moet leegstaan en wordt 21 dagen geblokkeerd. Afvoer van eieren mag wel in deze periode. De dierenarts komt wekelijks controleren. Voor afvoer van bedrijven binnen de 3 kilometerzone geldt bovendien dat eerst twintig keelswabs moeten worden onderzocht en vervoer plaatsvindt in verzegelde voertuigen.

Voor broedeieren gelden onder andere eisen aan de traceerbaarheid en het apart houden van de eieren. Daarnaast zijn er extra regels voor de bioveiligheid en ontsmetting om versleping naar de broederij te voorkomen. Ook hier zijn de eisen voor bedrijven binnen de 3 kilometerzone strikt en moeten vooraf keelswabs worden onderzocht. Ook is het vervoer verzegeld.

De volledige regelingen zijn op de website van Avined terug te vinden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  20° / 11°
  60 %
 • Maandag
  20° / 11°
  50 %
 • Dinsdag
  20° / 11°
  60 %
Meer weer