Bestemmingsplan 'Proeftuin Elsendorp' zorgt voor onrust

Boeren in het Brabantse Elsendorp zijn niet te spreken over het bestemmingsplan 'Proeftuin Elsendorp' dat nu ter inzage ligt. ZLTO-afdeling Gemert-Bakel heeft een zienswijze ingediend. 'Het is de vraag of er straks nog ruimte is voor agrarische bedrijven om te veranderen.'

Bestemmingsplan+%27Proeftuin+Elsendorp%27+zorgt+voor+onrust
© Vidiphoto

Het bestemmingsplan en de visie die daarin wordt uitgesproken, zorgen voor veel onzekerheid bij boeren. 'Het is voor ons onduidelijk wat de gevolgen zijn voor zittende ondernemers', zegt secretaris Robert Wessels van ZLTO-afdeling Gemert-Bakel.

'Zoals het er nu staat, mogen ondernemers blijven doen wat ze nu doen. Maar de sector verandert. Wil je met je bedrijf de toekomst in, dan moet er ruimte zijn om mee te bewegen. Dat lijkt door dit bestemmingsplan moeilijk te worden.'


Extra verstening

Boeren zijn geschrokken van de uitspraak dat 'extra verstening' in het buitengebied 'moet worden voorkomen'. Wessels: 'Wat betekent dat voor veehouders die met oog op dierenwelzijn hun stal willen verruimen? Dat is extra verstening. Kunnen zij hun bedrijf nog toekomstbestendig maken?'

Elsendorp is een van de vijf proeftuinen in Noord-Brabant rondom vrijkomende agrarische bebouwing. Doel is de leefbaarheid te verbeteren door onder meer een nieuwe bestemming te geven aan de bebouwing van stoppende landbouwbedrijven.

Maar het bestemmingsplan gaat over veel meer dan alleen bestemmingen voor vrijkomende bebouwing. Voor het hele gebied worden regels voor wonen, bedrijvigheid en natuur vastgelegd. Die wijken soms af van het huidige bestemmingsplan van de gemeente en dat kan slecht uitpakken voor agrarisch ondernemers.


Geen inspraak

Veel ondernemers hebben het gevoel dat ze niet betrokken zijn bij het plan, merkt Wessels. 'Er zijn wel mensen bevraagd over mogelijke bestemmingen voor vrijkomende agrarische bebouwing in het kader van de proeftuin, maar op het ingediende bestemmingsplan is geen inspraak geweest.'

Voorzitter Willy Donkers van de Proeftuin Elsendorp kan zich daar niet in vinden. Volgens hem zijn er verschillende bijeenkomsten geweest voor boeren. 'Maar het kon beter. Corona heeft ons beperkt.'

De discussie met lokale boeren zegt Donkers te verwelkomen. 'We moeten de ondernemers die wel doorgaan koesteren en de ruimte geven. Als zij hun bedrijf duurzamer willen maken, moeten de regels dat natuurlijk niet in de weg staan. We moeten een goede formulering voor het plan zien te bedenken, zodat er geen negatieve effecten zijn.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  10° / 5°
  30 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  30 %
Meer weer