Uitspraak bestemmingsplan Californië 2 laat op zich wachten

De kans bestaat dat de goedkeuring van het bestemmingsplan voor het glastuinbouwgebied Californië 2 in de Limburgse gemeente Horst aan de Maas lang op zich laat wachten. Dat bleek donderdag tijdens de zitting bij de Raad van State.

Uitspraak+bestemmingsplan+Californi%C3%AB+2+laat+op+zich+wachten
© Vidiphoto

De raad overweegt om vragen te stellen aan het Europese Hof van Justitie in Luxemburg. Reden zijn de normen over lichthinder in het gebied, die niet zijn gebaseerd op uitgebreid milieuonderzoek. Gemeente Horst heeft in deze zaak over het glastuinbouwgebied normen over lichthinder bij kassen gebruikt die in het Activiteitenbesluit zijn neergelegd.

Het Activiteitenbesluit kwam na een arrest van het Europese Hof echter op drijfzand te staan. Toen ging het weliswaar over de normen voor windturbines, maar de Raad van State wil weten of het arrest ook die voor lichthinder treft.


Tijdrovende zaak

Mocht dat het geval zijn, dan kunnen overheden zich niet meer baseren op de normen uit het besluit bij het maken van een bestemmingsplan of het verlenen van een milieuvergunning. Ze moeten dan zelf normen opstellen, gebaseerd op uitgebreid milieuonderzoek, wat een tijdrovende zaak is. De glastuinbouw krijgt dan te maken met omslachtige procedures.

Volgens de advocaat van gemeente Horst aan de Maas kan het bestemmingsplan voor het glastuinbouwgebied wel worden aangevuld met de normen over lichthinder in het Activiteitenbesluit. De normen worden dan gewoon overgenomen. Dat vindt de advocate van tientallen omwonenden niet voldoende, omdat voor die normen nog steeds een onderbouwend onderzoek ontbreekt. Zij vindt dat de Raad van State wel vragen aan het Europese Hof moet stellen.


Huisvesting arbeidsmigranten

De gemeente is volgens haar advocaat bereid om de regels voor de huisvesting van arbeidsmigranten in het plangebied aan te scherpen na kritiek van omwonenden. Er komt alleen plek voor arbeidsmigranten die in het glastuinbouwgebied werken. Dat levert minder verkeer op.

Als de Raad van State besluit om geen vragen te stellen aan het Europese Hof, volgt de uitspraak binnen enkele maanden. Mocht het Hof in Luxemburg wel vragen moeten beantwoorden, dan kan daar een paar jaar overheen gaan, aldus staatsraad Jaap Hoekstra.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  31° / 18°
  0 %
 • Maandag
  30° / 16°
  5 %
 • Dinsdag
  27° / 14°
  10 %
Meer weer