Geitenhouder Waddengeit in de knel door strengere gezondheidsregels

Geitenhouderij Waddengeit in het Groningse Kantens is donderdag naar de Raad van State gestapt om ruimte voor een verandering af te dwingen. Aanleiding daarvoor is een nieuw bestemmingsplan van de gemeente Het Hogeland.

Geitenhouder+Waddengeit+in+de+knel+door+strengere+gezondheidsregels
© Twan Wiermans

In het bestemmingsplan is vastgelegd dat nieuwvestiging of uitbreiding van een geitenhouderij binnen gemeente Hogeland in principe is verboden. Tenzij de geitenhouderij met een onderzoek aantoont dat er geen gezondheidsrisico's zijn voor omwonenden.

Waddengeit wil dat dit onderzoek in het bestemmingsplan van tafel gaat, omdat het voor een veel te grote last zorgt. Het bedrijf houdt melkvee en jongvee in Kantens en geiten in het nabijgelegen Rottum. De eigenaar van het bedrijf wil het jongvee in Kantens inwisselen voor geiten die dan in Rottum worden geplaatst. Op die plek komt dus een uitbreiding van het aantal geiten.


Beoordeling na vergunningaanvraag

Volgens een woordvoerder van de gemeente is in het bestemmingsplan een algemene regeling voor geitenhouderijen vastgelegd. Over een uitbreiding kan pas worden beslist als Waddengeit een vergunning aanvraagt. Dan wordt naar de specifieke situatie gekeken en beoordeeld of de uitbreiding wel kan. Vooralsnog ziet dat er niet goed uit voor Waddengeit.

Er ligt inmiddels een negatief advies van de GGD. Die stelt een afstandsnorm van 2 kilometer tussen een geitenhouderij en woningen in de buurt. Aan die norm wordt hier niet voldaan. De advocaat van Waddengeit kwam met veel kritiek op landelijke onderzoeken over gezondheidsrisico's rond veehouderijen.


RIVM en WUR

Die rapporten (VGO's) van onder meer RIVM en WUR hebben er voor gezorgd dat in een aantal provincies er voorlopig geen geit meer bij mag. Ook gemeente Het Hogeland heeft het bestemmingsplan gebaseerd op die onderzoeken.

De advocaat vindt dat evenwel aanvechtbaar. Omdat die rapporten niet specifiek genoeg zijn, is er nog onvoldoende wetenschappelijke kennis en wordt nader onderzoek aanbevolen. De resultaten van een nieuw onderzoek worden pas eind 2024 verwacht en intussen wordt uitbreiding vrijwel geblokkeerd.


Ruimte voor maatwerk

Volgens een van de rechters van de Raad van State geven die onderzoeken ook aan dat er ruimte is voor maatwerk. Gemeente Het Hogeland heeft daarvoor in principe ook gelegenheid geboden en dan is het lastig om te zeggen dat de gemeente op een onrechtmatige manier het bestemmingsplan heeft vastgesteld.

Waddengeit vindt echter dat een te zware bewijslast bij het bedrijf is gelegd. 'Van de aanvrager van een vergunning wordt verwacht dat hij aantoont dat er niets aan de hand is', aldus de raadsman van het bedrijf. De raad doet over zes weken uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer