Veehouders dienen planschadeclaim in bij gemeente Oisterwijk

Twintig veehouders in de gemeente Oisterwijk hebben een planschadeclaim ingediend bij het gemeentebestuur. Het huidige bestemmingsplan laat geen enkele stalaanpassing of uitbreiding toe. Intussen tikt de provincieklok voor nieuwe stalsystemen door.

Veehouders+dienen+planschadeclaim+in+bij+gemeente+Oisterwijk
© Twan Wiermans

De veehouders hebben tot 30 november de tijd om een planschadeclaim in te dienen. Dat moet uiterlijk vijf jaar na het vaststellen van het bestemmingsplan, dat is vastgesteld in 2016, gebeuren. 'Dat zijn forse bedragen. Tussen een ton en een miljoen euro per veehouder', licht voorzitter Corné de Rooij van ZLTO Hart van Brabant toe.

De Rooij ging woensdag met twaalf gedupeerde veehouders naar het gemeentehuis om een brandbrief te overhandigen aan wethouder Eric Logister. Het bestemmingsplan laat geen enkele mogelijkheid toe om stallen te vernieuwen of het aantal dieren uit te breiden. 'De afdeling heeft de afgelopen vijf jaar al van alles geprobeerd, maar de gemeente heeft al die tijd verzuimd om in actie te komen', zegt de afdelingsvoorzitter.


Nieuwe visie buitengebied

Logister nodigde de delegatie ter plekke uit om inbreng te leveren voor het opstellen van een nieuwe visie voor het buitengebied. 'Dat is voor de meeste leden te laat want over twee jaar moeten zij hun stallen al hebben aangepast. We worden er een beetje moedeloos van', stelt De Rooij, die overweegt om binnenkort bij de provincie aan te kloppen.

'We moeten van de provincie iets, maar mogen van de gemeente niets. Daarnaast hebben we te maken met het overheidsbeleid. Elke week wordt er weer iets nieuws bedacht. Wat zijn ze toch aan het doen in Nederland?'


Probleem Brabantbreed

Ook ZLTO-bestuurder Janus Scheepers ziet de situatie met lede ogen aan. 'Oisterwijk is redelijk uniek, maar het probleem is Brabantbreed. Gemeenten schakelen de omgevingsdiensten in om vergunningaanvragen te controleren omdat het zo complex is. De druk op die diensten is hoog en de doorlooptijd voor een vergunning is extreem lang. Alleen al daardoor lijkt 2024 al bijna niet meer mogelijk.'

Daar komt nog bij dat de ontwikkeling van nieuwe stalsystemen ook de nodige hordes kent. Scheepers: 'De focus ligt op stikstofreductie, terwijl CO2- en methaanreductie ook al zouden moeten worden meegenomen. En een stalsysteem dat mest scheidt bij de bron, is niet voor alle sectoren mogelijk.'

In Oisterwijk kijken ze eerst en vooral naar het eigen gemeentebestuur. 'We hebben het op deze manier weer onder de aandacht gebracht. Dit is een ultieme poging om de politiek nu wel in beweging te krijgen.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer