Akkerbouwer Zijlmans: 'Als de vraag naar bio er is, komt het aanbod vanzelf'

Akkerbouwer Thomas Zijlmans uit het Brabantse Standdaarbuiten zit in de omschakeling van gangbaar naar biologisch. Hij runt het Brabantse bedrijf met zijn ouders. Hij wil in 2025 op 62 hectare biologisch telen.

Akkerbouwer+Zijlmans%3A+%27Als+de+vraag+naar+bio+er+is%2C+komt+het+aanbod+vanzelf%27
© Burt

Waarom hebt u gekozen voor omschakeling naar biologisch?

'Ik had al interesse in de biologische sector toen ik aan de HAS studeerde, zo'n tien jaar geleden. Biologisch telen is voor mij terug naar de basis. Je bent meer afhankelijk van de bodem en de natuurlijke processen om je heen. Ik zie het als een uitdaging om op een iets natuurlijkere manier gewassen te telen. Bovendien is het een vriendelijke sector met een goed imago.'

Ik zie het als een uitdaging om op een iets natuurlijkere manier te telen

Thomas Zijlmans, akkerbouwer in Standdaarbuiten

Hoe ziet het omschakelproces eruit?

'Je meldt bij Skal Biocontrole een perceel aan waarop je biologisch gaat telen. Na twee omschakeljaren krijg je het biologische certificaat. Gedurende die twee jaar teel je in feite wel biologisch, maar mag je het nog niet als biologisch product in de markt zetten.

'Dan heb je twee jaar lang een laag salderend gewas. Dat vingen we op door te beginnen met een financiële buffer. Ook hebben we een liquiditeitsbegroting opgesteld voor onze zes omschakeljaren.'


Liep u nog tegen andere dingen aan?

'Sowieso is certificering ingewikkeld en nieuw. Je moet alles registreren en verantwoorden tot in de kleinste details. Dingen waar je normaal niet eens op let, zoals van welk perceel deze kilo aardappelen precies komt. En wat de teelt betreft doe je natuurlijk dingen anders. Onkruid is bij ons een groot aandachtspunt en we hebben wat prijzige machines moeten aanschaffen.'


De provincie wil boeren helpen omschakelen met gratis adviseurs. Goed idee?

'De juiste kennis is zeker belangrijk. Ik heb ook veel moeten uitzoeken en een adviseur ingeschakeld. Maar ik weet niet of het een stimulans is om voor biologisch telen te kiezen. Ik denk dat mensen die keuze al hebben gemaakt voordat ze naar een adviseur gaan. Mensen die nog twijfelen houden dat volgens mij meer bij zichzelf.


'Het is positief dat de provincie achter de sector staat. Maar het stimuleren van de vraag naar biologisch is belangrijker dan het stimuleren van het aanbod. Als de vraag er is, komt het aanbod vanzelf.'


Is de doelstelling van 15 procent biologisch haalbaar in Noord-Brabant?

'Ik denk dat een areaal van 20 procent zelfs mogelijk is. In sommige landen om ons heen is ook een flink deel van het areaal biologisch. In de Flevopolder ook bijna 15 procent. Als het daar kan, waarom zou het dan niet in Brabant kunnen?'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer