Strengere regelgeving voor biologische sierteelt

De nieuwe Europese regelgeving voor de biologische sierteelt wordt strenger. Europa wil dat de sector overgaat op 100 procent biologisch uitgangsmateriaal.

Strengere+regelgeving+voor+biologische+sierteelt
© Theresa Koeleman

Skal hield vorige week maandag met Bionext bij de start van de Biokennisweek een lezing over de wijzigingen in de Europese regelgeving voor de biologische sierteelt. Volgens de Nederlandse toezichthouder en de belangenorganisatie is de biologische sierteelt een kleine en diverse sector met veel potentie.

Maar in de nieuwe Europese regelgeving wordt de biologische sierteelt nauwelijks genoemd. Dat maakt het lastig voor ondernemers om erachter te komen aan welke eisen ze precies moeten voldoen.


Stimuleren

Skal en Bionext gaven een toelichting op de meest relevante wijzigingen. Zo worden er strengere eisen gesteld aan het uitgangsmateriaal voor de sierteelt. Een onderwerp waarover veel te doen is geweest, weet Maaike Raaijmakers van Bionext. 'Europa wil dat de sector overgaat op 100 procent biologisch uitgangsmateriaal. Het beleid is erop gericht om de productie en het gebruik ervan te stimuleren.'

Het uitgangsmateriaal moet voortaan 100 procent biologisch zijn

Maaike Raaijmakers, Bionext

In de oude verordening was er sprake van plantgoed en vermeerderingsmateriaal en werd er apart gekeken naar generatieve en vegetatieve gewassen. Nu is dat bij elkaar gevoegd en valt het allemaal onder plantaardig teeltmateriaal.

In de praktijk betekent dit dat alleen als de zaden of stekjes biologisch zijn, er sprake is van biologisch plantaardig teeltmateriaal. Als dat niet voorhanden is en producenten van uitgangsmateriaal of telers maken gebruik van gangbaar plantaardig teeltmateriaal, dan moeten zij een ontheffing aanvragen.


Gangbare zaailingen

Ook nieuw is dat teeltmateriaal niet chemisch behandeld mag zijn na de oogst. 'Voorheen gold dat voor een aantal gewassen, nu voor al het teeltmateriaal', weet Raaijmakers. 'Daarnaast is een nieuwe regel opgenomen dat gebruik van gangbare zaailingen voor eenjarige teelten niet is toegestaan, op een enkele uitzondering na.'

Voor buitenteelten en bedekte teelten wordt het gebruik van leguminosen of andere groenbemesters in de tussenteelt verplicht om de bodemvruchtbaarheid te vergroten. Bij een overblijvend gewas moet het laatste perceel van hetzelfde gewas binnen vijf jaar biologisch zijn.

Voor teelten onder glas geldt dat stoombehandelingen zijn toegestaan, maar deze mogen niet dieper gaan dan 10 centimeter. 'We hebben besloten om hierop in 2022 niet te handhaven, omdat we niet goed weten hoe we dat moeten doen', zegt Inge de Groot van Skal Biocontrole. 'We gaan wel met de sector in gesprek over de mogelijkheden.'


Parallelteelt mag niet meer

Verder hebben de Europese beleidsmakers besloten dat chloramide T, sulfiet en fluorverbindingen voor het reinigen van kassen komen te vervallen. Ze zagen het broeien van bloembollen in de vorige verordening nog als een bereidingsactiviteit, nu wordt het gezien als een tweede fase in de teelt. 'Dat betekent dat parallelteelt niet meer is toegestaan. Dat geldt ook voor teelt in potten', zegt De Groot.

Voor de handel in en verkoop van biologische teeltproducten hanteert Europa de basisregel dat alle schakels in de keten biologisch gecertificeerd moeten zijn.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer