‘Absurd’ verbod homeopathische middelen zit biolandbouw dwars

De nieuwe Europese Verordening Diergeneesmiddelen gaat op 28 januari in. Dat geeft zorgen voor biologische veehouders. Want gebruik je klassiek homeopathische middelen dan ben je in overtreding. Voorzitter Sybrand Bouma van Natuurweide legt uit hoe het zit.

%E2%80%98Absurd%E2%80%99+verbod+homeopathische+middelen+zit+biolandbouw+dwars
© APA

Wat is er precies aan de hand?

'Biologische veehouders mogen met ingang van de nieuwe Verordening Diergeneesmiddelen geen klassiek homeopathische middelen meer gebruiken, tenzij die middelen over een officieel Nederlands registratienummer beschikken. Maar de meeste van deze middelen zijn in Nederland niet geregistreerd. Er is sprake van conflicterende regelgeving.'

Gebruik je ongeregistreerde homeopathische middelen voor je koeien, varkens, kippen of geiten, dan ben je in overtreding

Sybrand Bouma, voorzitter Natuurweide

Wat bedoelt u daarmee?

'Stichting Skal schrijft, geheel volgens de Europese biologische verordening, voor dat biologische veehouders eerst alternatieve middelen moeten gebruiken bij het behandelen van zieke dieren. Maar helaas is de registratie in Nederland nog niet op orde. Gebruik je deze ongeregistreerde middelen voor je koeien, varkens, kippen of geiten, dan ben je vanaf 28 januari dus in overtreding'


Verwacht u boetes?

Zoals we hebben begrepen zal de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit er nog niet actief controleren. Dat wil niet zeggen dat we ons hierbij neerleggen. We willen dit opgelost hebben. Via het BioHuis, de gezamenlijke vereniging van de verschillende biologische sectoren, pakken we deze conflicterende regelgeving richting overheid sowieso op.'


Waarom zijn veel homeopathische middelen niet in Nederland geregistreerd?

'De middelen zijn vrij goedkoop, maar de registratie ervan is duur. Bovendien zijn er veel verschillende homeopathische middelen. Deze allemaal registreren wordt niet door een bedrijf opgepakt. Hooguit een verzameling aan middelen, die als eenheid en onder een bepaald merk wordt verkocht, is geregistreerd. '


Hoe belangrijk zijn de middelen?

'Belangrijk. Biologische boeren maken er graag gebruik van. Door alternatieve middelen zoals de klassieke homeopathie, kijk je anders naar je veestapel en de symptomen van een dier. Het past goed in het totaalplaatje van een biologische bedrijfsvoering, waardoor je minder snel antibiotica gebruikt.''


Wat zijn de gevolgen van het verbod?

'De transitie om minder antibiotica te gebruiken wordt door deze conflicterende regelgeving doorbroken.Biologische boeren die in omschakeling zitten en/of voor het eerst met klassieke homeopathie in aanraking komen, worden nu door de Nederlandse overheid weerhouden om zich er verder in te verdiepen. Ontzettend jammer.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
 • Dinsdag
  8° / 1°
  15 %
Meer weer