Noord-Brabant wil 15 procent biologisch

15 procent van het Noord-Brabantse landbouwareaal moet in 2030 biologisch zijn. Gedeputeerde van landbouw Elies Lemkes-Straver (CDA) presenteerde tijdens de Biokennisweek de plannen die de provincie heeft om de biologische landbouw te stimuleren.

Noord%2DBrabant+wil+15+procent+biologisch
© Nieuwe Oogst

Noord-Brabant is nog niet groot op het gebied van biologische landbouw. Ongeveer 2,5 procent van het landbouwareaal in de provincie is biologisch. Op landelijk niveau raakt Nederland de 4 procent. De 15 procent die de provincie zich nu tot doel stelt, lijkt nog ver weg.

'Het is inderdaad een ambitieuze doelstelling', beaamt landbouwgedeputeerde Lemkes-Straver. 'Maar we hebben die samen met de biologische boeren in Brabant vastgelegd. Het is belangrijk dat we die ambitie hebben. Met ons beleid willen we economisch, ecologisch en maatschappelijk voor meer evenwicht zorgen en biologische landbouw is daarbij erg belangrijk. Wat overigens niets afdoet aan het feit dat gangbaar ook belangrijk blijft voor Brabant, uiteraard wel met een duurzame bedrijfsvoering.'

De doelstelling van 15 procent komt rechtstreeks uit een visiedocument dat Brabantse biologische boeren afgelopen zomer aan Lemkes-Straver overhandigden. De boeren benoemden daarnaast een aantal pijnpunten en vroegen om meer erkenning van de provincie.

De vraag is moeilijker te beïnvloeden door de overheid

Elies Lemkes-Straver, CDA-gedeputeerde van landbouw in Noord-Brabant

Brabant lijkt het signaal te hebben opgepakt. Tijdens de Biokennisweek presenteerde Lemkes-Straver nieuwe plannen die ervoor moeten zorgen dat meer gangbare boeren en tuinders omschakelen naar biologisch. Zo staan er twee adviseurs klaar die bedrijven kunnen begeleiden om biologisch te worden.

Lemkes-Straver: 'Als eerst wordt gekeken of het past bij die ondernemer en wat er precies nodig is. Als de boer of tuinder de omschakeling wil maken, kan er mogelijk een cursus worden gefaciliteerd door de provincie om echt de stap te maken.'


Ook denkt de provincie na over manieren om de overstap van gangbaar naar biologisch financieel makkelijker te maken, zegt de gedeputeerde. 'Je hebt minimaal twee jaar nodig voor de omschakeling. In die periode kun je het product nog niet als biologisch verkopen en dat maakt het financieel lastig. We denken na over of we daar iets aan kunnen doen, zoals misschien een regeling waarmee je de periode financieel kunt overbruggen.'

Verder wil de provincie ervoor zorgen dat biolandbouw prominenter naar voren komt in het agrarisch onderwijs. Ook wordt het stimuleren van innovatie genoemd om biologische landbouw minder arbeidsintensief te maken. Het gaat daarbij vooral om precisielandbouw.

In hun visiedocument benadrukten de bioboeren vooral dat er meer vraag moet komen naar biologische producten. Als consumenten die niet kopen, is er immers geen verdienmodel. Volgens Lemkes-Straver is die afzetkant moeilijker te beïnvloeden door de overheid, maar zet de provincie wel stappen.


Geïnspireerd door Denemarken

'We maken afspraken met onze cateraar om meer biologisch in te kopen. We kunnen ook iets doen aan bewustwording onder consumenten. We laten ons daarvoor inspireren door Denemarken. Daar zijn in een jaar of vijf grote stappen gezet richting biologisch en de overheid heeft er een grote rol in gehad', legt de gedeputeerde uit.

De provincie is ook aangehaakt bij proeven die supermarktketens hebben opgezet. Daarbij worden bioproducten meer onder de aandacht gebracht of prominenter in het schap gelegd, of wordt het prijsverschil met gangbare producten verminderd. Deze pilot richt zich specifiek op groenten en fruit.

Ondanks de ambitieuze doelen wil de provincie geen druk op de ondernemers leggen. 'Het blijft natuurlijk de keuze van de ondernemer zelf', zegt de gedeputeerde. 'Biologische landbouw is niet de enige weg. Maar als je die stap neemt, bouw je wel aan je toekomstperspectief.'


Bio-adviseurs

Om boeren en tuinders te helpen met het omschakelen van gangbaar naar biologisch zet de provincie Noord-Brabant twee adviseurs in. Die kunnen de ondernemers bijstaan bij het maken van de keuze en inventariseren welke stappen moeten worden genomen. Een van de adviseurs is een biologische akkerbouwer, de ander is melkveehouder. Agrariërs uit alle sectoren kunnen bij hen aankloppen om advies te krijgen, benadrukt de provincie. Overwegen ondernemers omschakeling naar een biologische bedrijfsvoering, dan kunnen ze contact opnemen met ZLTO-expert Marjon Krol via marjon.krol@zlto.nl. Zij kan ze in contact brengen met de daarvoor aangewezen personen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer