Delphy: nog genoeg uitdagingen in biologische perenteelt

De biologische perenteelt staat voor allerlei uitdagingen. Dat liet adviseur biologische fruitteelt Gerjan Brouwer van Delphy deze week weten in een presentatie tijdens de online Biokennisweek.

Delphy%3A+nog+genoeg+uitdagingen+in+biologische+perenteelt
© VidiPhoto

Brouwer noemt schurft de belangrijkste ziekte in de biologische perenteelt. Preventieve maatregelen, zoals het stimuleren van de bladvertering, een open boomvorm, een beheerste groei en een matige bemesting, worden steeds belangrijker. In Nederland zijn enkel zwavel en bicarbonaten nog toegelaten voor de bestrijding van schurft.

Toepassing van koper, wat in sommige landen nog is toegelaten in de biologische teelt, staat ter discussie. Nog meer dan in de gangbare teelt is er behoefte aan meer informatie over de levenscyclus van schurft bij peer, het effect van hygiënemaatregelen en plantversterkers.


Bacterievuur

Verder werden ook bacterievuur, pseudomonas en kanker als belangrijke ziekten genoemd. Opvallend is dat stemphylium in de biologische teelt in Nederland een minder grote rol speelt dan gangbaar. Wat betreft de plagen is de perengalmug in toenemende mate een probleem. Tegen de mug zijn weinig middelen beschikbaar.

Verwijderen van aangetaste vruchtjes is op dit moment het meest effectief. Door het handwerk is dat wel erg arbeidsintensief. De sector is op zoek naar methoden om de perengalmug met (feromoon) vallen te onderscheppen. De fruitmot en de perenzaagwesp staan op nummer twee en drie als meest voorkomende plagen. Perenbladvlo is volgens Delphy in de biologische teelt een minder groot probleem dan in de gangbare teelt.


Stinkwantsen

Brouwer meldt daarnaast dat stinkwantsen een opkomend probleem zijn in de biologische perenteelt. Dat geldt voor zowel de bruin gemarmerde stinkwants in de zuidelijke landen als in Nederland en België de roodpoot schildwants en de grauwe veldwants. Overigens is de Delphy-adviseur namens Nederland vertegenwoordigd in het Europese Biofruitnet. Het netwerk is bedoeld om informatie uit te wisselen om op die manier de sector te versterken.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer