CBS+bepaalt+uienopbrengst+na+uitval+op+46%2C9+ton
Nieuws
© Jan Anninga

CBS bepaalt uienopbrengst na uitval op 46,9 ton

Na correctie voor uien die niet meer geschikt zijn voor consumptie, heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) de bruto-opbrengst voor zaaiuien vastgesteld op gemiddeld 46,9 ton per hectare.

Het betekent dat de totale Nederlandse productie van zaaiuien na uitval uitkomt op 1,277 miljoen ton. Bij de definitieve oogstraming gaat het CBS uit van een productie van gemiddeld 50,3 ton geoogste uien per hectare. Dit is inclusief beschadigde en zieke uien.

In oktober bij de voorlopige oogstraming verwachtte het CBS een hectareproductie van 53,1 ton en een totale bruto-oogst van 1,464 miljoen ton. De aanpassing van de productie na uitval voert het CBS altijd uit bij de definitieve oogstraming. Bij deze raming gaat het CBS ervan uit dat in 2019 van het beteelde areaal van 27.594 hectare verspreid over het land 378 hectare niet is geoogst.

Hoogste productie in Drenthe

Uit de opbrengsten per provincie blijkt dat uientelers in Drenthe en Overijssel de hoogste hectareproducties hebben gerealiseerd met respectievelijk 54,6 en 52,7 ton. Flevolandse telers komen op de derde plaats met 50,3 ton per hectare. In Zeeland blijft de uienoogst beperkt tot gemiddeld 36,6 ton per hectare.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
 • Zondag
  4° / 0°
  60 %
 • Maandag
  4° / 0°
  20 %
Meer weer