2019+resulteert+in+een+topoogst+voor+granen
Nieuws
© Han Reindsen

2019 resulteert in een topoogst voor granen

Nooit eerder waren de hectareproducties voor tarwe en gerst in Nederland zo hoog als in 2019. De aardappel- en uienoogst waren juist beneden gemiddeld, blijkt uit de definitieve oogstraming van het CBS.

Nederlandse akkerbouwers oogstten afgelopen seizoen gemiddeld 9,8 ton wintertarwe van een hectare. Dat is 0,7 ton meer dan in 2018. De hectareproductie van wintergerst is met 9,1 ton gemiddeld 1 ton hoger. Voor zomergerst is de opbrengst van 6,6 ton per hectare vrijwel gelijk aan vorig jaar.

Ondanks de hoge productie van granen, zijn de totale bruto-opbrengsten wel lager dan het langjarig gemiddelde door kleinere arealen. Voor winter- en zomertarwe samen komt de totale Nederlandse oogst op 1,2 miljoen ton van ruim 121.000 hectare. Aan gerst met een beteelde areaal van in totaal bijna 34.000 hectare is 243.000 ton binnengehaald.

Minder aardappelen en uien

Voor zowel consumptieaardappelen als zaaiuien geldt dat oogst 2019 lager is dan in een gemiddeld jaar. De aardappelopbrengst is 47,9 ton per hectare. Dat is bijna 2 ton minder dan het gemiddelde van voorgaande jaren en ook 1,4 ton lager dan voorspeld bij de voorlopige oogstraming in oktober.

De hectareproductie van zaaiuien is met 50,3 ton 42 procent hoger dan in 2018. Wel blijft de opbrengst behoorlijk achter bij het meerjarige gemiddelde van 57,2 ton per hectare. In oktober ging het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) nog uit van 53,1 ton uien per hectare.

Met name bij aardappelen en uien heeft het naar beneden bijstellen van de definitieve oogstraming ongetwijfeld te maken met percelen die niet of nog niet geoogst zijn. Overigens heeft het CBS de cijfers van niet-geoogst areaal nog niet bekend gemaakt.

Recordareaal uien

De totale Nederlandse oogst van consumptieaardappelen berekent het CBS op 3,7 miljoen ton. Dat is beneden het langjarig gemiddelde. Hetzelfde geldt ook voor de uienoogst met 1,4 miljoen ton in totaal. Het CBS meldt wel dat in 2019 een recordareaal van 27.600 hectare aan zaaiuien is geteeld. Dat is een verdubbeling sinds het jaar 2000.

Voor suikerbieten ligt de gemiddelde wortelopbrengst boven het langjarig gemiddelde en ook 10 procent boven de productie van vorig jaar. De hectareopbrengst voor dit jaar komt op gemiddeld 83,9 ton suikerbieten. Het gemiddelde over een langere periode is 72,6 ton.

In 2019 zijn in totaal in Nederland 6,6 miljoen ton suikerbieten geoogst. Dat 0,7 miljoen ton meer dan het langjarig gemiddelde, maar wel substantieel minder dan in het topjaar 2017. Toen kwam de totale productie van suikerbieten op 8 miljoen ton wortelgewicht.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  10° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  9° / 8°
  70 %
Meer weer