Belgische varkenshouderij langer erkend als sector in nood

De Belgische varkenssector is door federaal landbouwminister David Clarinval (MR) langer tot sector in nood verklaard. Die erkenning geldt nu tot eind dit jaar. De lijst van derde landen die Belgisch varkensvlees weren, lijkt ondertussen korter te worden.

Belgische+varkenshouderij+langer+erkend+als+sector+in+nood
© Twan Wiermans

De varkenssector is al langer erkend als sector in nood, maar die erkenning loopt eind maart 2022 af. Door de erkenning nu tot eind 2022 als 'sector in nood', kunnen varkenshouders gebruikmaken van een aantal faciliteiten.

Het gaat daarbij onder meer om uitstel van betaling en vrijstelling of verlaging van de sociale bijdragen. Vlaanderen telt 3.737 landbouwbedrijven waar varkens worden gehouden, waarvan er 2.106 volledig gespecialiseerd zijn daarin. Gemiddeld telt een bedrijf 1.563 varkens, goed voor in totaal 5,8 miljoen varkens in Vlaanderen.


Actieplan voor korte en lange termijn

Na de Belgische Boerenbond kwamen 25 januari ook de Open Vlaamse Liberalen en Democraten (Open Vld) met een actieplan voor de varkenssector. Dat bevat acties voor de korte en lange termijn. 'Onze politici op alle niveaus zullen hun schouders zetten onder de uitvoering ervan', zegt Europarlementariër Hilde Vautmans van Open Vld.

De oorzaken van de crisis in de varkenshouderij zijn volgens Open Vld bekend. Dat zijn de stijgende voeder- en energieprijzen, de aanhoudend lage prijzen voor varkens en varkensvlees door een overaanbod op de Europese markt, de uitbraak van Afrikaanse varkenspest, het gebrek aan meerwaardecreatie en de grote uitdagingen op het vlak van verduurzaming en de eraan gekoppelde rechtsonzekerheid.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
Meer weer