Rabobank: lichte daling productie varkensvlees

Rabobank verwacht dat de productie van varkensvlees in Europa licht daalt in 2022. Dit is ook nodig om de Europese markt meer in evenwicht te brengen.

Rabobank%3A+lichte+daling+productie+varkensvlees
© Nieuwe Oogst

Door afname van de vraag in 2021 ontstond er overaanbod in de 27 EU-landen en het Vereniging Koninkrijk (VK). Ook steeg in deze landen de varkensvleesproductie met 2 procent tussen januari en oktober 2021 ten opzichte van een jaar eerder.

De zeugenstapel in meerdere Europese landen, waaronder Duitsland, blijft wel dalen. 'In Duitsland is sprake van een versnelde daling', analyseert Rabo-sectormanager René Veldman. 'Dat komt door de uitdagende marktsituatie in combinatie met eerder aangekondigde nieuwe regelgeving. Bovendien is de impact van de Afrikaanse varkenspest (AVP) groot.

'Voor Nederlandse ondernemers blijft aandacht voor AVP-preventie essentieel', vervolgt Veldman. 'De AVP preventiescan op de site van Vitale Varkenshouderij helpt ondernemers daarbij.'


Export naar China daalt

De export van varkensvlees naar China laat sinds april een dalende trend zien. Vanuit de 27 EU-landen en het VK is er vorig jaar tot en met oktober 56 procent minder varkensvlees geëxporteerd naar China dan in dezelfde periode in 2020. Groeiende export naar andere markten kon dit niet compenseren. Hierdoor daalde de maandelijkse EU-export in de tweede helft van 2021 onder het niveau van 2020.

Rabobank verwacht dat de licht dalende tendens in varkensvleesexport doorzet in het eerste kwartaal van 2022. De varkensprijzen in China zijn na een tijdelijke opleving in het vierde kwartaal van 2021 de afgelopen weken opnieuw gedaald onder het kostprijsniveau. Dit geeft aan dat de zwakke vraag naar varkensvlees in het eerste kwartaal van 2022 blijft aanhouden.


Aanhoudende druk varkensmarkt

Na een lichte stijging eind 2021 stabiliseert de gemiddelde karkasprijs van varkens in de EU weer. In de laatste week van 2021 lag de gemiddelde karkasprijs 4 procent onder het vijfjarig gemiddelde. De prijzen blijven in het eerste kwartaal van 2022 onder druk staan, geeft Rabobank aan, omdat het aanbod moet verminderen om de prijzen te verbeteren.

'We verwachten dat lage opbrengstprijzen samen met hoge voerkosten de komende maanden zorgen voor een aanhoudende druk op de marges', stelt Veldman. 'Het is belangrijk dat bedrijven de ontwikkeling van de liquiditeitsposities goed in beeld hebben. Neem daarbij ook het scenario mee waarbij prijsherstel langer duurt dan we nu verwachten.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer