Uitbraak Afrikaanse varkenspest dempt optimisme biggenmarkt

Het nieuws over de uitbraak van Afrikaanse varkenspest (AVP) op een groot vleesvarkensbedrijf in de buurt van het Duitse Rostock woog deze week zwaar op de biggenmarkt. Optimistische geluiden over een opleving werden de kop ingedrukt.

Uitbraak+Afrikaanse+varkenspest+dempt+optimisme+biggenmarkt
© Twan Wiermans

In Duitsland, maar ook in Nederland, houdt de varkenshouderij de adem in. De sector wacht op nadere ontwikkelingen. Kleinere mesters in Duitsland die net aan het nadenken waren over het weer opleggen van biggen, wachten daar nu nog even mee. De gehoopte impuls voor de biggenafzet blijft daarmee uit.

'De afgelopen weken ontstond er wat hoop op betere tijden', vertelt Bennie ten Thije, commercieel directeur bij Varkenshandel Dijk. 'Er leek iets meer vraag naar biggen te komen. Ook omdat de verwachtingen voor de varkensvleesmarkt voor februari-maart 2022 iets gunstiger lijken.'

Vorige week vertaalde de Duitse producentenkoepel VEZG de positieve signalen voor de biggenmarkt in een bescheiden prijsverhoging. De Vereinigungs Ferkelpreis ging van 18 euro naar 19 euro per big. En net daarvoor waren ook in Denemarken en Spanje plusjes op de biggenprijs waarneembaar.


Lege stallen

Ten Theije constateert dat in Duitsland een flink aantal all-in-all-out-mesters de stallen leeg heeft staan. Het feit dat zij bij de huidige prijzen voor slachtrijpe varkens in combinatie met hoge voerprijzen niets kunnen verdienen, noemt Ten Thije als belangrijkste reden.

'We merkten dat deze groep weer begon met het opleggen. De eerste verhogingen van de biggenprijs stimuleerden dit. Dat leidt bijna altijd tot meer vraag. Vleesvarkenshouders met lege stallen willen het liefst opleggen op het moment dat de biggen nog goedkoop zijn.'


Geen opleving verwacht

Inmiddels is duidelijk dat de verbetering van de biggenmarkt voorlopig niet doorzet. 'En AVP op een vleesvarkensbedrijf nabij Rostock heeft de onzekerheid op de markt vergroot. Een opleving van de biggenmarkt komt nog niet van de grond', constateert Ten Thije.

Puur feitelijk bekeken zijn de gevolgen van de jongste AVP-uitbraak in Duitsland beperkt. Er komen geen nieuwe handelsbeperkingen uit voort. Wel zorgt de uitbraak voor veel onzekerheid. Niet alleen in de Duitse varkenshouderij, maar ook in de Nederlandse.


• Bekijk de marktprijzen van biggen en vleesvarkens

De uitbraak illustreert dat er nog steeds sprake is van een groot AVP-risico en dat het virus zich door het land verplaatst. De uitbraak deze week is het eerste geval in de deelstaat Mecklenburg. De locatie ligt in het noorden van Duitsland. In juli dit jaar raakten een biologisch bedrijf en twee kleinere locaties in het zuidoostelijker gelegen Brandenburg besmet. Het aantal besmette wilde zwijnen liep sinds september 2020 op tot ruim tweeduizend.

Door de malaise op de markt en de lage biggenprijzen lijkt meer ruimte te ontstaan voor de afzet van slachtbiggen. Producenten Organisatie Varkenshouderij en Vee & Logistiek Nederland proberen aanbieders en afnemers van slachtbiggen aan elkaar te koppelen.


Biggenaanbod kleiner

Vermeerderaars hopen nog steeds op een betere biggenmarkt. Onder 'normale' omstandigheden zou de biggenprijs waarschijnlijk stijgen, met name op de vrije markt. Handelaren constateren dat het biggenaanbod wat afneemt.

In de meeste jaren duurt het tot januari voordat er sprake is van een krappere beschikbaarheid van biggen. Doordat vleesvarkenshouders niet massaal opleggen, zorgt het kleinere biggenaanbod nu niet voor meer druk aan de vraagkant en blijven ook prijsstijgingen achterwege.

In Nederland bleven deze week bijna alle biggennoteringen gelijk. Alleen de DCA BestPigletPrice ging met 0,50 euro omhoog naar 21 euro.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  17° / 14°
  70 %
 • Donderdag
  17° / 11°
  70 %
 • Vrijdag
  18° / 11°
  50 %
Meer weer