Van der Wal: 'We gaan bij PAS-melders niet handhaven'

Minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof noemt het 'vervelend' dat de Raad van State oordeelt dat de adresgegevens van PAS-melders openbaar gemaakt moeten worden. 'Voor mij onderstreept dat de noodzaak hen zo snel mogelijk van een natuurvergunning te voorzien. Tot die tijd handhaven wij niet.'

Van+der+Wal%3A+%27We+gaan+bij+PAS%2Dmelders+niet+handhaven%27
© Dirk Hol

Dat zegt Van der Wal in een reactie op de uitspraak van de hoogste bestuurlijke rechter. 'Ik zet alles op alles dat dit zo snel mogelijk geregeld wordt. Tot die tijd heb ik met collega-minister Staghouwer afgesproken om dus niet te handhaven als er handhavingsverzoeken komen. Immers, er is zicht op legalisatie en handhaving is dan onevenredig.'

De minister benadrukt dat PAS-melders, onder wie veel agrarische bedrijven, altijd te goeder trouw gehandeld hebben. Destijds was immers geen vergunning nodig. Door de uitspraak van de Raad van State in mei 2019, die de PAS-wetgeving onderuit haalde, kwamen duizenden bedrijven onbedoeld in een feitelijk illegale situatie terecht. 'Niet voor niets zijn wij in hoger beroep gegaan om te voorkomen dat deze adressen, die vaak ook huisadres zijn, openbaar worden gemaakt.'


Begrip voor vervelende situatie

De uitspraken van Van der Wal zijn in lijn met die van haar voorganger Carola Schouten. Ook zij heeft altijd gezegd niet te zullen handhaven vanwege deze situatie. Ook vanuit de provincies is er begrip voor de vervelende situatie waar veel boeren in terecht zijn gekomen als gevolg van deze uitspraak.

'Deze uitspraak van de Raad van State geeft agrarisch ondernemers en hun gezinnen nog meer onzekerheid bovenop de flinke zorgen die zij toch al hebben vanwege de PAS-melding die ze in het verleden hebben gedaan', zei Overijssels gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher er deze week over.


Natuurorganisatie MOB heeft aangegeven zich voorlopig 'alleen te richten' op grote agrarische bedrijven en biomassacentrales. 'We gaan de gegevens bestuderen en de 'megastallen' eruit pikken', zei voorzitter Johan Vollenbroek hierover.


De landbouwminister heeft nu drie weken om de gegevens openbaar te maken. De rechter heeft aangegeven dat de privéadressen niet openbaar worden, maar in de meeste gevallen zijn die bij een agrarisch bedrijf niet gescheiden.


Onrust in VVD

Over het voorgenomen stikstofbeleid was in de Tweede Kamer rondom het debat over de regeringsverklaring veel kritiek vanuit met name de rechtse oppositie. Ook binnen de VVD zelf is er onenigheid over de stikstofplannen, meldt BNR Nieuwsradio vrijdag. Het rommelt binnen de achterban en VVD-afdelingen op het platteland.

Politiek actieve VVD'ers, waaronder gemeenteraadsleden en Statenleden in meerdere provincies, hebben grote moeite met het stikstofbeleid van kabinet-Rutte IV, meldt de omroep. Dat leidt tot opzeggingen. VVD'ers uit de regio noemen de plannen onhaalbaar. Onder meer Friese Statenleden kunnen zich er niet in vinden. Gert Brommer uit Tuk stapte in 2020 al op als Statenlid voor de VVD in Overijssel vanwege de stikstofcrisis.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer