MOB richt zich bij stikstof in eerste instantie op grote bedrijven

Natuurorganisatie MOB richt zich op de aanpak van grote agrarische bedrijven en biomassacentrales, als het op stikstof aankomt. Dat heeft voorzitter Johan Vollenbroek bevestigd.

MOB+richt+zich+bij+stikstof+in+eerste+instantie+op+grote+bedrijven
© VidiPhoto

Vollenbroek zei dit in reactie op het besluit van de Raad van State. Die bepaalde woensdag dat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit de adresgegevens van de PAS-melders openbaar moest maken, zoals MOB had gevraagd.

De landbouwminister heeft nu drie weken om de gegevens openbaar te maken. De rechter heeft aangegeven dat de privéadressen niet openbaar worden, maar in de meeste gevallen is dat bij een agrarisch bedrijf niet gescheiden.


'We gaan de gegevens bestuderen en de 'megastallen' eruit pikken', zegt Vollenbroek. 'Als blijkt dat deze bedrijven geen vergunning hebben, sturen we een brief naar de provincie om te handhaven. Zij kunnen de bedrijven dan sluiten of legaliseren. In dat laatste geval moeten ze een vergunning aanvragen en over emissieruimte beschikken. We richten ons overigens niet alleen op agrarische bedrijven. Er zitten ook biomassacentrales bij. Maar zeker 80 procent zal agrarisch zijn.'


Doelgroep

Vollenbroek heeft geen vaste definitie van een megastal, maar omschrijft dit als de grootste bedrijven. 'Het is niet zo vastomlijnd, maar met 150.000 kippen ben je voor mij een megastal. Met 1 miljoen een gigastal. We richten ons niet op kleine bedrijven. Dat is niet onze doelgroep. En er zijn 3.600 PAS-melders dus er zijn genoeg grote bedrijven om ons op te richten.'

De landbouwminister en LTO Nederland hebben zich tegen publicatie van de gegevens verzet. Zij vrezen dat de privacy van de ondernemers in het geding is en dat zij mogelijk ongevraagd activisten op bezoek krijgen. 'Dat is flauwekul', zegt Vollenbroek. 'De adressen zijn ook op te vragen via de Kamer van Koophandel. Als je een beetje je best doet, heb je die zo boven tafel.'


Stok om mee te slaan

LTO is niet gelukkig met de gang van zaken. 'Hij ontvangt alle gegevens op een lijstje. Daarmee heeft hij een stok om mee te slaan', zegt Trienke Elshof, LTO-portefeuillehouder Platteland & Omgeving.

Volgens Elshof is het de vraag hoe de provincies omgaan met handhavingsverzoeken van MOB. 'De provincie kan en mag een handhavingsverzoek naast zich neerleggen. Er is al een wet en een legalisatieprogramma voor de PAS-melders in gang gezet. Het zou wel heel raar zijn als de provincie nu gaat handhaven en straks gewoon een vergunning afgeeft.'


Vliegvelden

MOB richt zich niet alleen op de agrarische sector en biomassacentrales. 'Schiphol en andere vliegvelden hebben niet eens een natuurwetvergunning. Die zitten we achter de vodden. Als de agrarische sector moet halveren, moeten de andere sectoren dat ook. Dus ook de vliegvelden en de industrie. Dat is in lijn met het advies van de commissie-Remkes. Het lijkt alsof het kabinet alleen de boeren wil aanpakken en de vliegvelden wil ontzien.'

Vollenbroek begrijpt niet dat boeren daarom niet meer actie richting de vliegvelden ondernemen. 'Daarom vond ik de boerenactie bij Schiphol slappe hap en dat heb ik Marc van den Oever van Farmers Defence Force ook laten weten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer