Kamer wil stikstofruimte PAS-melders niet inzetten voor Lelystad Airport

De opening van Lelystad Airport mag niet ten koste gaan van de stikstofruimte die is bedoeld voor de legalisering van PAS-melders. Dat verzoek heeft de Tweede Kamer gedaan aan de regering.

Kamer+wil+stikstofruimte+PAS%2Dmelders+niet+inzetten+voor+Lelystad+Airport
© ANP

Het Rijk werkt aan de legalisering van PAS-melders. PAS-melders veroorzaken per definitie minder sitkstofdepositie dan 1 mol per hectare per jaar. Omdat deze depositie beperkt is, was onder de PAS-regeling geen vergunning nodig. Sinds de rechter een streep zette door de PAS-regeling opereren deze ondernemers formeel illegaal. Het Rijk zoekt nu mogelijkheden om deze ondernemers alsnog te legaliseren.

Ook Lelystad Airport heeft een PAS-melding gedaan. De Partij voor de Dieren vindt dit onterecht. De partij schermt met een beoordeling waaruit blijkt dat het vliegveld zorgt voor een depositie van 4,1 mol per hectare per jaar op een Natura2000-gebied. De PAS-melding is daarmee onjuist, stellen PvdD-Kamerleden Leonie Vestering en Lammert van Raan. Het vliegveld kan volgens de Kamerleden geen aanspraak maken op de stikstofdepositieruimte die wordt gereserveerd voor de collectieve legalisering van de PAS-melders.

Beide Kamerleden dienden in de Tweede Kamer een motie in waarin zij de regering vragen om de reservering niet door te zetten. Deze motie kreeg steun van D66, PvdA, SP, GroenLinks, PvdD, ChristenUnie, FvD, Groep Van Haga, SGP, Volt, BBB, Bij1, Fractie Den Haag en Omtzigt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer