Verzoek publicatie adressen PAS-melders opnieuw ter sprake

De vervolgzitting in het hoger beroep over het openbaar maken van bedrijfsgegevens van PAS-melders dient maandag. Met de uitspraak die later volgt moet duidelijk worden of de gegevens van de PAS-melders, zoals bedrijfscoördinaten, voldoende zijn.

Verzoek+publicatie+adressen+PAS%2Dmelders+opnieuw+ter+sprake
© Tienke Wouda

Er is al een tijd een juridische strijd gaande tussen het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en milieuorganisatie MOB. Laatstgenoemde partij heeft een WOB-verzoek gedaan om de adressen van PAS-melders op te vragen. Landbouwminister Carola Schouten wilde dit niet doen, maar de Raad van State besliste in januari nog dat de minister de locatiegegevens van de PAS-melders openbaar moet maken.

Schouten heeft daarop de locatiegegevens openbaar gemaakt in de vorm van coördinaten van de plaatsen waar PAS-melders stikstof veroorzaken. Maar de adresgegevens houdt de minister geheim, omdat ze vindt dat anders de privacy van de PAS-melders wordt aangetast.


MOB vindt het geven van coördinatoren onvoldoende en besloot opnieuw juridisch de degens te kruisen. De behandeling van deze bodemprocedure dient maandag. De uitspraak zal naar verwachting zo’n 6 weken na de zitting volgen.


Persoonlijke levenssfeer

LTO is blij met de opstelling van de minister, maar stelt ook dat er een spannende tijd aankomt. De organisatie is aanwezig bij de zitting, en blijft zich hardmaken voor het niet openbaar maken van bedrijfsadressen van de PAS-melders. Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland, vreest dat het openbaar maken van de gegevens een enorme impact zal hebben op de betreffende PAS-melders en hun gezin, die al tijden in onzekerheid zitten.

'Het openbaar maken van bedrijfsadressen, die onlosmakelijk verbonden zijn aan de persoonlijke levenssfeer, kan namelijk niet teruggedraaid worden', zegt Elshof. 'Daarom blijven wij ons inzetten voor het niet openbaar maken van deze bedrijfsadressen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  20 %
Meer weer