Adressen PAS-melders waarschijnlijk toch openbaar

De kans is groot dat demissionair landbouwminister Carola Schouten toch de bedrijfsadressen van PAS-melders openbaar moet maken. Dit bleek maandag tijdens een hoger beroep bij de Raad van State over een verzoek van Mobilisation for the Environment (MOB). De Raad van State was niet onder de indruk van het verhaal van de minister om de adressen geheim te houden.

Adressen+PAS%2Dmelders+waarschijnlijk+toch+openbaar
© Dirk Hol

Het hoger beroep van Schouten volgt op een afstraffing bij de rechtbank Noord-Nederland. Die had weinig begrip voor het handelen van de minister in deze kwestie. Het alleen maar bekendmaken van de coördinaten van de locaties van PAS-melders was niet volgens de eerdere opdracht van de Raad van State, oordeelde de rechtbank. De minister kreeg opdracht om de bedrijfsadressen alsnog bekend te maken onder druk van een zware dwangsom.

Maar Schouten legt zich daar niet bij neer. 'Omdat wij ons grote zorgen maken over de privacy van de agrariërs waar het om gaat', zei de landsadvocaat namens de minister. De landsadvocaat wees op de dreiging van activisten. 'Als de adressen bekend worden, kan heel Nederland erbij.'


Het standpunt van Schouten wordt ondersteund door LTO Nederland. Volgens advocaat Charles van Mierlo is niet alleen de privacy van de boeren in het geding. Hij zet ook grote vraagtekens bij de uitspraak van de Raad van State van januari dit jaar. Die is volgens Van Mierlo niet duidelijk genoeg en die duidelijkheid moet dus nu worden gegeven.


Eerdere uitspraak

De Raad van State besliste met die uitspraak in januari dat de minister de locatiegegevens moet vrijgeven. Zij heeft dit zo uitgelegd dat het vrijgeven van de coördinaten van die locaties voldoende is. Maar voor MOB is dat nauwelijks bruikbaar.

De milieuorganisatie ziet het als traineren. MOB wil inzage krijgen in de dossiers van een aantal PAS-melders om te zien of de minister wel goed opereert bij het verlenen van natuurvergunningen. Met alleen coördinaten komen die dossiers moeilijk boven tafel.

Maandag legde de Raad van State die eerdere uitspraak nog eens uit aan de landsadvocaat. De locatiegegevens, waaronder de bedrijfsadressen, moeten worden vrijgegeven. 'Waarom ziet de minister nog ruimte om daar anders over te denken?' vroeg de Raad van State retorisch.


Aantasting privacy

Door die opstelling lijkt deze zaak voor Schouten al verloren. Het argument over aantasting van de privacy was volgens de Raad van State in zijn uitspraak van januari ook al verworpen en een herziening van dat oordeel had de minister ook niet gevraagd.

Als de Raad van State het hoger beroep van Schouten verwerpt, dan mag ze afrekenen. De dwangsom wordt dan omgezet in een boete van 72.000 euro. Daarnaast mag ze de proceskosten betalen en de niet geringe kosten van het inhuren van de landsadvocaat.

De uitspraak volgt over zes weken.


Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer