Raad van State: adresgegevens PAS-melders moeten openbaar

De minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet de adresgegevens delen van 3.500 PAS-melders. De Raad van State bekrachtigde woensdag de eerdere uitspraak van de rechtbank Noord-Nederland, die in juni 2021 ook stelde dat de minister de locatiegegevens openbaar moet maken.

Raad+van+State%3A+adresgegevens+PAS%2Dmelders+moeten+openbaar
© Dirk Hol

Met het besluit van de Raad van State komt een eind aan het getouwtrek tussen enerzijds milieuorganisatie MOB die de gegevens openbaar wil maken, en anderzijds het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit dat publicatie wilde voorkomen. Ook LTO Nederland heeft zich in deze rechtszaak gemengd omdat de organisatie vindt dat de persoonlijke levenssfeer van boeren beschermd hoort te worden.

'Het voelt absurd, honderden boeren worden juridisch achtervolgd terwijl zij altijd te goeder trouw en volgens de wet hebben gehandeld. Met de Stikstofwet en het coalitieakkoord ligt er een gigantische emissiereductie in het verschiet. Waarom moeten hun gegevens dan ook nog op straat worden gekwakt onder het mom van 'openbaarheid in bestuur'?', zegt Trienke Elshof, portefeuillehouder Platteland & Omgeving bij LTO Nederland.


LTO vindt dat bedrijfsgegevens een sterk persoonlijk karakter hebben. Een PAS-melding heeft in de meeste gevallen betrekking op een boerenbedrijf waar de ondernemer met zijn familie woont en werkt. Openbaarmaking heeft een enorme impact op de betreffende PAS-melders en hun gezin, die al tijden in onzekerheid zitten, stelt LTO.


Volledig beeld

Als boerenbedrijven een beperkte stikstofuitstoot veroorzaakten met hun werkzaamheden, was op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) tussen 2015 en 2019 geen vergunning nodig. Het was voldoende als bedrijven slechts een melding maakten van hun uitstoot. Maar om een volledig beeld te krijgen van de stikstofuitstoot wilde milieuorganisatie Mobilisation for the Environment (MOB) dat de minister de PAS-meldingen openbaar zou maken.

Toenmalig landbouwminister Carola Schouten maakte in 2020 de 3.500 meldingen openbaar, maar gaf hierbij geen locatiegegevens. De Raad van State sommeerde haar dat alsnog te doen. Na deze uitspraak deelde Schouten de coördinaten van de bron van de stikstofuitstoot, naar eigen zeggen om de privacy te beschermen van de bedrijven die de meldingen hadden gemaakt. Ook LTO verzette zich tegen het openbaar maken.


Principekwestie

MOB stelde dat de minister daarmee niet heeft voldaan aan de eerdere uitspraak van de Raad van State. Voorzitter Johan Vollenbroek van MOB zegt dat het hoger beroep ook een principieel punt was geworden. 'Deze gegevens horen openbaar te zijn. De minister wist dat ook, ze probeerde met het delen van de coördinaten alleen maar de zaak te vertragen.'

De rechtbank Noord-Nederland stelde MOB in juni van het afgelopen jaar al in het gelijk. De minister ging wederom naar de Raad van State. Met deze laatste uitspraak van de raad zal de nieuwe landbouwminister Henk Staghouwer de locatiegegevens alsnog moeten delen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
Meer weer