Slachtveeprijzen van ongekend hoog niveau

De prijzen van slachtvee hebben een niveau bereikt dat zich in de laatste tientallen jaren niet heeft voorgedaan. Een krap aanbod draagt bij aan het op peil blijven van de hoge prijzen.

Slachtveeprijzen+van+ongekend+hoog+niveau
© Rianne den Balvert

Sinds het najaar laten de prijzen van slachtrunderen een stijgende lijn zien. De prijzen hebben nu een niveau bereikt waarvan de meeste boeren en veehandelaren zich niet kunnen heugen dat ze het ooit eerder hebben meegemaakt. Het lijkt erop dat de prijzen zich op het huidige hoge niveau stabiliseren.

De veemarkten noteerden gelijke prijzen. Op de veemarkt in Leeuwarden waren goed bevleesde slachtkoeien (R-klasse) woensdagavond goed voor prijzen van 4,10 tot 4,40 euro per kilo. Niet alleen runderen met veel en mooi vlees, maar ook worstkoeien zijn duur. De veemarkt in Leeuwarden noteerde deze week 3,20 tot 3,35 euro voor worstkoeien eerste kwaliteit.


Over hele linie prijsstijgingen

'Prijzen van slachtvee zijn de afgelopen maanden over de hele linie gestegen', zegt Derk-Jan Kuenen, veehandelaar in het Gelderse Zelhem en voorzitter van de sectorcommissie rundveehandel van Vee&Logistiek Nederland.

Door het krappe aanbod blijven slachterijen toch stevige prijzen betalen om hun slachthaken gevuld te krijgen

Derk-Jan Kuenen, veehandelaar in Zelhem en voorzitter van de sectorcommissie rundveehandel van Vee&Logistiek Nederland

De oorzaak van de hoge slachtveeprijzen lijkt terug te voeren naar de internationale rundvleesmarkt. In het kielzog van de schaarste aan grondstoffen is vorig jaar ook op de wereldwijde rundvleesmarkt de krapte toegenomen.


Verschil met varkensvlees

Opmerkelijk is de schrille tegenstelling tussen rund- en varkensvlees. In tegenstelling tot vrijwel alle andere categorieën vlees is de internationale varkensvleesmarkt overvoerd en zijn de prijzen laag.


• Bekijk de marktprijzen van slachtrunderen

Een van de belangrijkste drijvers voor de hoge prijzen van rundvlees is China. Vorig jaar was er sprake van een flinke handelsstroom rundvlees richting China en andere landen in Zuidoost-Azië. Chinezen zijn de afgelopen jaren meer rundvlees gaan eten onder meer als gevolg van een tijdelijke krapte aan varkensvlees door uitbraken van Afrikaanse varkenspest in de jaren 2018-2020.


Grootste spelers

De grootste spelers op de internationale rundvleesmarkt zijn Brazilië, India, Australië en de Verenigde Staten; landen die veel meer rundvlees produceren dan nodig is voor de binnenlandse consumptie. De grootste exporteur is Brazilië. In 2020 voerde dit land 2,5 miljoen ton rundvlees uit. Vorig jaar was dat vermoedelijk 10,5 procent minder.

Wereldwijd blijft de productie van rundvlees achter bij de vraag. Deskundigen verwachten dat dit jaar het wereldaanbod van rundvlees wat gaat groeien, onder meer in Australië.


Binnenlands aanbod krap

Nederlandse rundveehouders dragen vooralsnog niet bij aan een toename van de beschikbaarheid van rundvlees. Veehandelaren constateren dat het aanbod van slachtvee krap is. 'Dat heeft te maken met de hoge melkprijzen. Die stimuleren melkveehouders om alle koeien die melk geven en geen celgetalproblemen veroorzaken, op het bedrijf te houden', zegt Kuenen.

'Wat ook meespeelt, is dat boeren rekening houden met een nieuwe peildatum voor het toekennen van nieuwe dierrechten op basis van stikstof. Sommige bedrijven voeren om die reden zelfs dieren aan.'


Coronabeperkingen

Kuenen signaleert dat het krappe aanbod helpt om in Nederland de slachtveeprijzen op niveau te houden. In januari vallen de afzetmogelijkheden voor rundvlees traditiegetrouw wat terug. Bovendien is in het binnenland de vraag vanuit de horeca naar rundvlees nog klein vanwege de coronabeperkingen. 'Door het krappe aanbod blijven slachterijen toch stevige prijzen betalen om hun slachthaken gevuld te krijgen.'

Het lijkt erop dat de huidige marktsituatie de komende weken aanhoudt: een krap aanbod in combinatie met hoge prijzen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer