Prijs van slachtkoeien blijft mooi op peil

In vergelijking met voorgaande jaren bevinden de prijzen voor slachtkoeien zich op een stevig niveau. Het aanbod van slachtvee is redelijk, maar niet overdreven groot.

Prijs+van+slachtkoeien+blijft+mooi+op+peil
© Vidiphoto

Woensdag was er in Leeuwarden sprake van een vlotte handel. Dat zorgde voor enige opwaartse prijsdruk. Een goede slachtkoe van O-kwaliteit bracht 3,35 euro per kilo op. Dat is 40 tot 45 cent meer dan in de zomers van 2020 en 2019.

'Het huidige prijsniveau lijkt het gevolg van een optelsom van factoren die positief uitpakken voor de prijzen van slachtkoeien', zegt Derk Jan Kuenen, veehandelaar in het Gelderse Zelhem en voorzitter van commissie rundveehandelaren van brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland. 'De import van rundvlees uit Zuid-Amerikaanse landen als Brazilië, Argentinië, Uruguay en Paraguay is nu beperkt.'


Zuid-Amerikaans vlees

Het matige aanbod van Zuid-Amerikaans rundvlees heeft niet alleen te maken met beperkende importcontingenten, maar ook met de beperkte beschikbaarheid van rundvlees voor export in die landen. Het meeste vlees is nodig voor het voeden van de eigen bevolking.

Voor de slachtkoeienmarkt is het beter dat er volop concurrentie is

Derk Jan Kuenen, veehandelaar in Zelhem en voorzitter van commissie rundveehandelaren van brancheorganisatie Vee & Logistiek Nederland

Niet alleen in Nederland is het aanbod van slachtkoeien beperkt. Dat is ook in andere EU-lidstaten het geval. Ook daar zie je dat de prijzen voor slachtkoeien zich op een hoger niveau bevinden dan veehouders gewend zijn.


Wegvallen van coronabeperkingen

De vraag naar rundvlees is goed, al is het vanwege de vakanties niet spectaculair. De goede afzet heeft te maken met het grotendeels wegvallen van de coronabeperkingen waardoor ook de horeca weer volop rundvlees koopt.

Daarnaast is de vraag naar luxe delen via supermarkten en slagers nog hoog. Marktkenners stellen vast dat consumenten niet altijd en overal de producten kunnen kopen waar ze naar op zoek zijn. Zeker als het om producten gaat die van een specifiek soort koe of boerderij komen. Horecaondernemers passen soms het menu aan en dat gaat gepaard met prijsverhogingen.


Industrievlees

Gunstig voor melkveehouders is dat ook de vraag naar industrievlees groot is. Het gaat om vlees voor hamburgers, snacks en andere producten waarin draaivlees is verwerkt. Dit betekent dat er voor worstkoeien prima afzetmogelijkheden zijn en dat de prijs van deze categorie slachtkoeien relatief hoog is.


• Bekijk de marktprijzen van slachtrunderen

Of de tijdelijke sluiting van slachterij Gosschalk in het Gelderse Epe – het bedrijf slacht al ruim zes weken niet – van invloed is op de Nederlandse rundvleesmarkt en de prijsontwikkeling, is lastig te zeggen. Als er al sprake is van een negatieve invloed op de opbrengstprijzen voor slachtvee, dan is die vooralsnog beperkt.


Capaciteit nodig

'Maar het wordt wel tijd dat de slachterij weer in bedrijf komt', vindt Kuenen. 'In de herfstmaanden neemt het aanbod slachtvee toe en dan hebben we de slachtcapaciteit van Gosschalk gewoon nodig om de aanvoer van slachtkoeien te kunnen verwerken', meent hij.

'Los daarvan is het voor de slachtkoeienmarkt beter dat er volop concurrentie is. Het zou niet goed zijn als er slechts enkele partijen overblijven die slachtkoeien kopen. Dat gaat ten koste van de prijs die de boer beurt.'


In balans

Al met al lijken vraag en aanbod van slachtkoeien nu redelijk in balans. Het niet al te grote aanbod sluit goed aan op de verwerking door de slachters die vanwege de vakanties nu niet op volle toeren draaien.

Hoe de prijzen van slachtkoeien zich de komende maanden ontwikkelen, laat zich moeilijk voorspellen. Een belangrijke factor daarbij is het aanbod. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere delen van Europa. Als het aanbod sterk aantrekt en er veel slachtkoeien vrijkomen, dan is de kans op prijsverlagingen reëel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
 • Woensdag
  23° / 13°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 14°
  20 %
Meer weer