Naktuinbouw introduceert nieuwe zaadextracttoetsen

Naktuinbouw komt met nieuwe zaadextracttoetsen (ZE-PRC) voor tomaat, paprika, aubergine, sla en rode biet.

Naktuinbouw+introduceert+nieuwe+zaadextracttoetsen
© Naktuinbouw

Met de Taqman RT-PCR-toets kan de aan-of afwezigheid van Tomato Black Ring Virus (TBRV) en Beet Ringspot Virus (BRSV) op zaad van de genoemde groenten worden aangetoond. Daarmee komt de Elisa-toetsmethode per 1 januari 2022 te vervallen.

Vanuit de markt was behoefte om het protocol van het Tomato Yellow Leaf Curl Virus (TYLCV) uit te breiden. Deze kan nu ook worden ingezet voor paprika en aubergine. Naktuinbouw kiest bij beide toetsen voor de betrouwbare en gevoelige ZE-PCR-methode als toetssysteem.


TBRV en BRSV komen voor in Europa, Japan, Saoedi-Arabië en India. Beide virussen hebben een zeer diverse waardplantenreeks en worden overgedragen door de nematode Longidorus. De TBRV-test kan ook BRSV aantonen. TYLCV is een begomovirus dat wereldwijd door de witte vlieg wordt overgedragen. Dit virus kan voor grote problemen zorgen in tomaten, maar ook in paprika, aubergine, aardappelen, tabak en bonen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer