BBB kritisch op reservering stikstofmiljarden

Fractievoorzitter Caroline van der Plas (BBB) en haar collega Wybren van Haga (Groep Van Haga/BVNL) hebben tijdens het debat over de regeringsverklaring stevige kritiek geuit op het budget dat is bestemd voor de stikstofaanpak. Van der Plas vroeg VVD-fractievoorzitterschap Sophie Hermans om een onderbouwing van deze reservering.

BBB+kritisch+op+reservering+stikstofmiljarden
© Dirk Hol

Minister-president Mark Rutte sprak dinsdagochtend de regeringsverklaring uit. Hierin staan de hoofdlijnen van het coalitieakkoord. Tijdens het daaropvolgende debat voeren de fractievoorzitters het woord en gingen zij met elkaar in debat. Woensdag reageert Rutte namens de regering.

Van der Plas ondervroeg Hermans over het budget voor de stikstofaanpak. 'We gaan 25 miljard euro uitgeven om de natuur te herstellen. Maar we weten nu niet hoe de hoeveel stikstof er op die plekken is neergeslagen en waar dat vandaankomt. Komt het van 1 kilometer of van 25 kilometer? We weten het niet en dat komt doordat het beleid is gemaakt op basis van rekenmodellen en niet op basis van metingen. Het gaat om rekenmodellen waarvan de commissie-Hordijk heeft vastgesteld dat ze niet voldoen.'


'Mevrouw Hermans weet niet welk probleem ze gaat oplossen', vervolgde Van der Plas. 'Maar we trekken er wel 25 miljard euro voor uit. Laat me de rapporten zien waaruit blijkt welke veehouderijbedrijven hoeveel stikstof uitstoten en hoeveel daarvan op die natuurgebieden is neergeslagen.'

Hermans verweerde zich door Van der Plas te verwijzen naar minister Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof die deze antwoorden zou moeten kunnen geven. Van der Plas kon weinig met dit antwoord en deed een oproep aan Hermans. 'Stop met de stikstofplannen tot we precies weten waar het om gaat.'


Landsgrenzen

Ook fractievoorzitter Wybren van Haga van de Groep Van Haga(nieuwe naam BVNL) ondervroeg Hermans over stikstof. 'Juist door een kafkaësk stikstofprobleem dat niet bestaat, is er geen perspectief meer voor de boeren en is er een bouwstop. Het gekke is dat het stikstofprobleem ophoudt bij de landsgrenzen.'

'Wij hebben voor een bepaalde systematiek, een bepaald model van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu gekozen waardoor wij een stikstofprobleem hebben gecreëerd, maar dat zijn onze eigen regels. We hebben zelf bepaalde Natura 2000-gebieden aangegeven bij de Europese Unie. Hierdoor is dit probleem gecreëerd. Wij kunnen het ook zelf oplossen. Daarvoor hebben we die 25 miljard helemaal niet nodig. Dan hebben we ook geen stikstofminister nodig', vindt Van Haga.

'Stikstof is een probleem in Nederland', stelde Hermans in haar reactie. 'Wij voelen ons er verantwoordelijk voor om dat op te lossen om onze natuur te herstellen, om ervoor te zorgen dat we weer kunnen gaan bouwen en dat boeren het perspectief krijgen waar ze nu naarstig naar op zoek zijn.'


Depositiewaarde

Later in het debat, toen zij zelf achter het katheder stond, kwam Van der Plas terug op de stikstofkwestie. 'Het is een gecreëerd probleem in Nederland. Wij hebben onszelf heel hoge doelen voor die kritische depositiewaarden opgelegd. Dat is wat ook het Planbureau voor de Leefomgeving zegt. Als je alles in Nederland weghaalt, is die kritische depositiewaarde – de mate van stikstofneerslag op de natuurgebieden – nog steeds te hoog. Dus wij kunnen daaraan eigenlijk nooit voldoen.'

Ook Van Haga kwam later in het debat terug op zijn discussie met Hermans. 'De reden waarom er een probleem was, was er een die we wel konden zien, namelijk dat er geen bouwvergunningen worden verstrekt. Dat is natuurlijk totaal bizar.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 2°
  45 %
Meer weer