Belangenbehartigers willen landelijke afspraken over gebiedsgerichte aanpak

Vier agrarische sectororganisaties hebben een brief gestuurd naar de ministers Henk Staghouwer van LNV en Christianne van der Wal voor Natuur en Stikstof. Ze willen eerst landelijk goede afspraken maken voordat grootschalige herinrichting van het platteland gaat plaatsvinden.

Belangenbehartigers+willen+landelijke+afspraken+over+gebiedsgerichte+aanpak
© Koen van Wijk

Volgens De Producentenorganisatie Varkenshouderij (POV), Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV), Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) en Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) hebben het regeerakkoord en de grote stapel stikstofrapporten van 2021 allerminst duidelijkheid gebracht. Ze zorgen juist voor grote onzekerheid en veel onrust bij boerengezinnen, menen ze.

In het regeerakkoord is een versnelling van de natuur-, klimaat-, en stikstofambities opgenomen. In het regeerakkoord wordt verder gesproken over 'niet-vrijblijvende gesprekken' met boeren als vrijwilligheid onvoldoende oplevert. Er is 25 miljard euro beschikbaar voor onder meer de uitkoop van bedrijven, aankoop van gronden en innovaties. 'Gelet op de beschikbare bedragen lijkt het kabinet af te koersen op de opkoop van duizenden veehouderijbedrijven en meer dan 100.000 hectare landbouwgrond', is de inschatting.


De vier organisaties willen dat er eerst op landelijk niveau duidelijke afspraken worden gemaakt over de gebiedsgerichte aanpak. Pas daarna zouden provincies aan de slag kunnen met het aanstellen van gebiedscommissies.

POV, NMV, NVP en NAV geven aan bereid te zijn constructief aan overleggen deel te nemen en daarmee draagvlak onder boeren te vergroten. 'Maar instappen in processen met grote belangen en bedragen, die niet met landelijk afgesproken waarborgen zijn omgeven, leidt niet tot vruchtbare samenwerking', denken ze.

De vier organisaties willen vooraf meer duidelijkheid over de zorgvuldigheid en onafhankelijkheid van ecologische analyses, zeggenschap, rechtszekerheid en rechtsbescherming voor boeren. Er moeten onder meer goede afspraken komen over de Programma Aanpak Stikstof (PAS)-melders, vinden de belangenorganisaties.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  18° / 12°
  70 %
 • Zaterdag
  18° / 13°
  60 %
 • Zondag
  19° / 12°
  75 %
Meer weer