Özdemir zwakt plannen voor meer dierenwelzijn niet af

Over de plannen van de Duitse regering om de eisen voor dierenwelzijn fors aan te scherpen, is niet meer te onderhandelen. Landbouwminister Cem Özdemir laat zich 'niet afleiden' door protesten en bezwaren. Hij zei dat dinsdag tijdens een landbouwcongres in Berlijn.

%C3%96zdemir+zwakt+plannen+voor+meer+dierenwelzijn+niet+af
© ANP

De bewindsman stelt dat een andere kijk op de bouw en inrichting van stallen nodig is. 'Een stal is meer dan een bergruimte voor dieren. We moeten ermee stoppen onze dieren aan te passen aan de stallen. Het hoort andersom te zijn: we gaan stallen bouwen die geschikt zijn voor de dieren.'


Özdemir voegde er wel aan toe dat boeren die investeren in meer dierenwelzijn, 'dat ook in hun portemonnee moeten voelen'. Hoe de overheid de transitie financieel gaat ondersteunen, liet hij in het midden. Hij zei slechts dat 'er nog even tijd is om dat uit te werken'.


Uitsterven

Op het congres sprak ook de nieuwe milieuminister Steffi Lemke. Net als Özdemir is zij lid van de Groenen. Lemke zette haar rede in met een uitvoerige uiteenzetting over de negatieve gevolgen van de huidige landbouwmethoden op natuur, milieu en biodiversiteit. Ze legde vooral de nadruk op het uitsterven van dier- en plantensoorten.

'Dat het zo niet verder kan, weet iedereen', zei Lemke. Ze wil onder meer een andere besteding van de Europese GLB-inkomenssubsidies. De voorstellen uit Brussel daarvoor gaan haar lang niet ver genoeg. De milieuminister stelde dat overheidssubsidies voor boeren alleen nog maar beschikbaar zouden moeten zijn voor activiteiten die het algemeen welzijn ten goede komen.


Compliment voor boerenvoorman

Lemke deelde een compliment uit aan de Duitse Boerenbondvoorzitter Joachim Rukwied. Die zei in een kranteninterview dat een veganistische levenswijze voor de landbouw uiteindelijk 'meer voordelen dan nadelen' heeft. Hij wees vooral op de teelt van alle plantaardige grondstoffen die nodig zijn in een veganistisch dieet.

'Ik ben blij met deze stellingname', zei de milieuminister. Ze sloot haar rede af met de vaststelling dat er al heel wat boeren en tuinders zijn die ernst maken met meer duurzame productiemethoden. Bovendien liet ze weten dat het wat haar betreft ook 'financieel moet lonen om zorgzamer met de natuur om te gaan'.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  12° / 9°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer