Steeds minder Duitse varkens; Britten slachten steeds meer

De omvang van de Duitse varkensstapel is vorig jaar door de Afrikaanse varkenspest verder afgenomen tot de laagste stand van de afgelopen 25 jaar. In Groot-Brittannië is de varkensvleesproductie gestegen tot een recordhoogte sinds 1999.

Steeds+minder+Duitse+varkens%3B+Britten+slachten+steeds+meer
© Varkens Archief

De laatste cijfers van het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek laten zien dat de Duitse varkenspopulatie eind vorig jaar op 23,6 miljoen stuks stond, een daling van 9 procent in vergelijking met het voorgaande jaar. Het aantal zeugen bedroeg 1,57 miljoen stuks, een afname van 7 procent.

De slechte marktomstandigheden worden vooral beïnvloed door de Afrikaanse varkenspest onder wilde zwijnen in Duitsland. De Duitse exportmogelijkheden zijn daardoor sterk beperkt. Het aantal veehouderijen dat varkens houdt, is de afgelopen twee jaar, sinds het uitbreken van Afrikaanse varkenspest op Duitse bodem, met 8 procent gedaald tot 18.8000. Het aantal biggen nam met 10 procent af tot 6,92 miljoen.


Hoogste niveau sinds 1999

De productie van varkensvlees in het Verenigd Koninkrijk bedroeg in 2021 1,02 miljoen ton, het hoogste productieniveau sinds 1999. Ondanks de problemen waarmee de sector te maken heeft, is de productie in 2020 met 4 procent gestegen en zijn in 2021 11,1 miljoen schone varkens geslacht, 2 procent meer dan in het voorgaande jaar.

Bovendien is het gemiddelde karkasgewicht met 90,9 kilo aanzienlijk zwaarder. Oorzaak daarvan is dat veel varkens vanwege transportproblemen en capaciteitsgebrek in slachterijen langer op boerderijen werden gehouden dan eerder was gepland. De verwerkingscapaciteit in sommige vleesverwerkende fabrieken is de afgelopen dagen verder ingeperkt door hoog ziekteverzuim als gevolg van de laatste golf van het coronavirus.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
 • Zondag
  3° / -3°
  20 %
Meer weer