Beperkingen rond Den Ham en Ysselsteyn worden opgeheven

De beperkingen rond het pluimveebedrijf in het Overijsselse Den Ham dat is getroffen door vogelgriep, worden vanaf dinsdag 18 januari opgeheven. De beperkingen rondom het getroffen bedrijf in het Limburgse Ysselsteyn gelden vanaf vrijdag 21 januari niet meer.

Beperkingen+rond+Den+Ham+en+Ysselsteyn+worden+opgeheven
© Twan Wiermans

Na de uitbraak van vogelgriep wordt er een beschermingsgebied ingesteld (3 kilometerzone) en een bewakingsgebied met een straal van 10 kilometer rondom de uitbraak. In die gebieden is vervoer van eieren, vogels en andere dieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Ook voor dierlijke producten afkomstig van pluimveebedrijven geldt een verbod behalve bij het volgen van een hygiëneprotocol.


Vanaf veertien dagen na de uitbraak is vervoer van vleeskuikens voor de slacht en eieren weer onder voorwaarden toegestaan. Vlees van pluimvee dat afkomstig is uit het beschermingsgebied, moet wel worden gekenmerkt en mag niet worden geëxporteerd zonder voorafgaande verhitting. Vanaf 21 dagen na de uitbraak is dat kenmerken en verhitten niet meer nodig.


Dertig dagen

Vanaf dertig dagen na de laatste reiniging en ontsmetting van een besmet bedrijf vervallen dan de beperkende maatregelen die in het bewakingsgebied gelden. De landelijke maatregelen als de ophokplicht, afschermplicht, het bezoekverbod en dergelijke blijven wel gelden.


Op 15 februari is het einde van de zestienwekentermijn van de ophokplicht bereikt. Eieren van vrije-uitloopbedrijven moeten vanaf dat moment worden gekenmerkt als scharreleieren. Dat geldt niet voor eieren van jonge hennen die na 26 oktober 2021 zijn opgezet. Daarvoor geldt de datum van opzet plus zestien weken als overgang naar scharreleieren. Het ziet er nog niet naar uit dat de ophokplicht op 15 februari wordt beëindigd, meldt Avined.Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer