Bedrijven rondom Bentelo en Blija vrij van vogelgriep

De bedrijven in de 3 kilometerzone rondom de door vogelgriep getroffen pluimveebedrijven in Bentelo en Blija zijn vrij van vogelgriep. Dat melden Avined en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Bedrijven+rondom+Bentelo+en+Blija+vrij+van+vogelgriep
© Henk Riswick

In de 10 kilometerzone in het Friese Blija kunnen eieren onder voorwaarden weer vanaf 6 januari worden afgevoerd. Voor het bedrijf in het Overijsselse Bentelo geldt dat met ingang van 7 januari. Afvoer kan naar een Nederlands aangewezen pakstation, overslagstation of eierverwerker. Voor de verplaatsing van vleeskuikens wordt spoedig een slachterij aangewezen.

Avined krijgt geregeld vragen over de huisverkoop van eieren in de beperkingsgebieden. In de 10 kilometerzone rondom een besmet bedrijf is geen huisverkoop van eieren mogelijk. Verkoop van eieren zou mogen, maar verplaatsing van eieren is niet toegestaan. Huisverkoop is daarom niet mogelijk.


Geen verplaatsing mogelijk

Rondom Blija en Bentelo is voorlopig nog geen verplaatsing van opfok (groot)ouderdieren of opfokleghennen mogelijk. Dat kan pas twee weken na de laatste uitbraak en na het verlenen van een ontheffing door de NVWA. Het is van belang om tijdig te beginnen met de procedure.

De afvoer van broedeieren door vermeerderingsbedrijven in de 10 kilometerzone is ook mogelijk twee weken na de bevestiging van de besmetting. Tot die tijd is de mogelijkheid geboden om deze af te voeren naar de industrie via aangewezen ei- en verwerkingsbedrijven.

De beperkingen die in Nederland golden door de uitbraak van vogelgriep in het Belgische Ravels zijn per 7 januari opgeheven. Aan- en afvoer van dieren en eieren is nu weer zonder beperkingen toegestaan.
Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer