LTO/NOP: vogelgriep is onzichtbare vijand

De verschijnselen van vogelgriep zijn niet altijd eenduidig, bleek deze week bij de uitbraak in Bentelo. 'Het blijft een onzichtbare vijand', zegt voorzitter Kees de Jong van de vakgroep Pluimveehouderij LTO/NOP. 'Blijf alert.'

LTO%2FNOP%3A+vogelgriep+is+onzichtbare+vijand
© Vencomatic
Het pluimveebedrijf in het Overijsselse Bentelo is het elfde bedrijf dat dit seizoen is getroffen door vogelgriep. Daarnaast zijn vier bedrijven preventief geruimd en is vogelgriep vastgesteld op negen hobbybedrijven. Vorig vogelgriepseizoen, dat lang duurde, kwam vogelgriep voor op twaalf pluimveebedrijven en dertien hobbybedrijven.

Het virus lijkt besmettelijker dan vorig jaar, al is dat volgens Wageningen Bioveterinary Research niet het geval. Of vogelgriep dit jaar heftiger gaat toeslaan dan vorig jaar, is nog afwachten. Dat valt volgens De Jong niet te zeggen. 'Wel is duidelijk dat de vogelgriep al weer forse impact heeft op de bedrijven.'


Niet groter dan ooit

De geluiden dat de epidemie nu al groter is dan ooit, kloppen niet. In Europa ligt het totale aantal besmettingen op pluimveebedrijven dit seizoen ruim boven de 500. Vooral Noord-Italië is getroffen met sinds 19 oktober al 294 vogelgriepuitbraken bij vooral kalkoenen en vleeskuikens.Duitsland telt 55 besmettingen bij gehouden pluimvee tegenover 260 vorig seizoen. In Polen zijn tot nu toe 66 bedrijven besmet, maar vorig seizoen waren dat er 339. Frankrijk telde in 2020/2021 bijna 500 vogelgriepuitbraken. Nu zijn dat er nog maar 8 onder andere door het vroeg instellen van een ophokplicht.


Strikte maatregelen

In Nederland gelden strikte maatregelen om vogelgriep zoveel mogelijk te voorkomen. Naast de ophokplicht en afschermplicht geldt er een bezoekverbod voor bedrijven met een doucheverplichting voor noodzakelijke bezoekers. Koppels hoenderachtigen, waaronder kalkoenen vallen, en eenden moeten voor transport klinisch worden beoordeeld op verschijnselen van vogelgriep.

Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt een verscherpte aanmeldplicht. Bij een kleine stijging van de sterfte is melden verplicht. Volgens De Jong blijft het belangrijk dat pluimveehouders zo snel mogelijk melding maken van mogelijke verschijnselen.

Daarnaast moet iedere pluimveehouder zichzelf steeds blijven afvragen waar het op het eigen bedrijf nog beter kan wat betreft hygiëne om insleep van vogelgriep te voorkomen. Bijvoorbeeld over de noodzaak voor de pluimveehouder en dierverzorgers om zelf om te kleden en te douchen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer