Vogelgriep bij eenden hobbyhouder in Nieuwerbrug

Bij de eenden op een kleinschalige houderij in het Zuid-Hollandse Nieuwerbrug is hoogpathogene vogelgriep vastgesteld. Om verdere verspreiding te voorkomen, worden de circa 220 eenden en kippen gedood en afgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+bij+eenden+hobbyhouder+in+Nieuwerbrug
© Twan Wiermans

In het gebied van 3 kilometer rond de besmette locatie liggen geen pluimveebedrijven. In de 10 kilometerzone van deze locatie liggen zes andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod. Dat heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels.

Het verbod geldt eveneens voor mest van vogels en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.


Ophok- en afschermplicht

Daarnaast gelden nog altijd landelijke maatregelen, zoals de ophok- en afschermplicht. Net als een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. En voor noodzakelijke bezoekers geldt de doucheverplichting.

Voor de pluimveebedrijven blijft ook de verscherpte aanmeldplicht gelden en vervoer van kalkoenen en eenden mag alleen na een verklaring van de dierenarts dat ze geen verschijnselen van vogelgriep hebben.


Reactie minister Staghouwer

Bij deze melding staat een reactie van de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit Henk Staghouwer. 'Helaas weer een melding van een uitbraak van vogelgriep. Hoe groot of klein een uitbraak ook is, achter elke melding gaan houders, hun gezinnen, en dieren schuil. Voor hen is dit zeer ingrijpend en ik leef met hen mee. Het streven is om uitbraken zoveel als mogelijk te voorkomen en verspreiding tegen te gaan. Daar blijven we ons de komende periode voor inzetten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  17° / 12°
  40 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  21° / 13°
  10 %
Meer weer