Meerderheid in zicht voor nieuwe veredeling

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

Meerderheid+in+zicht+voor+nieuwe+veredeling
© Persbureau Noordoost

In de EU vallen nieuwe veredelingstechnieken onder een verouderde wetgeving voor genetisch gemodificeerde organismen (GMO's). Onterecht, wat mij betreft. Veel van deze technieken, zoals Crispr-Cas, verschillen namelijk enorm van GMO's. Zo wordt alleen gewerkt met het soorteigen genetisch materiaal van een gewas en worden er geen genen van andere plant- en diersoorten ingebracht.

Dat betekent dat de producten van deze technieken ook door klassieke veredeling verkregen kunnen worden en in de natuur kunnen voorkomen. Door Crispr-Cas kun je echter veel preciezer en sneller veredelen dan met klassieke veredeling.

De toelating van deze technieken is broodnodig. Veredeling van planten is namelijk de basis van de verduurzaming van de landbouw. Met betere veredeling kunnen we bijvoorbeeld zorgen voor planten met betere opbrengsten, voedingswaarde, ziekteresistentie en droogte- en zouttolerantie.

Veredeling van planten is de basis van de verduurzaming van de landbouw

Jan Huitema, lid van het Europees Parlement voor de VVD

Dus goed voor de boer en het milieu. Daarbij komt dat deze technieken wel al in andere delen van de wereld worden toegepast en de hieruit voortkomende producten geëxporteerd worden naar de EU. Het is daarbij ongelofelijk dat we al jaren een 'braindrain' van onze beste plantwetenschappers zien, die vertrekken naar landen waar hun onderzoek wel doorgang vindt.

Ik stond dan ook te popelen om in mijn liberale fractie in het Europees Parlement woordvoerder te worden voor dit onderwerp. Tot nu toe was het moeilijk om deze wetgeving aan te passen omdat er geen politieke meerderheid was die positief tegenover deze technieken stond.

Om hierin verandering te krijgen, heb ik me ervoor ingespannen om binnen mijn fractie de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat ging zeker niet vanzelf. Sommige landen staan argwanend tegenover het gebruik van deze technieken. Om mijn collega's te overtuigen, heb ik vooral geredeneerd vanuit duurzaamheidsperspectief en de bijdrage die veredeling daaraan kan leveren.

Maar toch is het gelukt! De afgelopen week is mijn liberale fractie akkoord gegaan met een voorstel dat ertoe oproept om doorgang te verlenen aan nieuwe veredelingstechnieken. Dit is historisch, want hiermee lijkt er voor het eerst een politieke meerderheid te zijn. Hoog tijd wat mij betreft, want ik zet hier al sinds mijn aantreden in 2014 op in. Zo blijkt maar weer: doorzetten leidt tot doorbraken!

@jhuitema

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer