'Overheid moet vertrouwen sector verdienen'

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP. Hij is lid van de landbouwcommissie.

%27Overheid+moet+vertrouwen+sector+verdienen%27
© Dirk Hol

De overheid moet het vertrouwen van de boeren en tuinders herwinnen. Om te beginnen door haalbare doelen te stellen. Want het recente signaal van de sector is overduidelijk: de Volkskrant-enquête onder 981 boeren toont dat 70 procent geen vertrouwen meer heeft in de overheid. Zorgelijk, maar niet verrassend. We zien al te lang dat de boeren onrealistische en veranderlijke maatregelen krijgen opgelegd. Vaak zelfs zonder overleg, terwijl de kennis toch echt op het boerenerf is.

Zo'n motie van wantrouwen namens een hele sector moet tot actie leiden. Zeker bij een cruciale sector die onze dagelijkse voeding levert. Te veel politici denken dat de winkels altijd vol voedsel liggen, 'dus dat zal wel zo blijven'.

Een sterk staaltje maakten we helaas vorige week weer mee. Het Europees Parlement stemde in meerderheid voor onhaalbare doelen in de boer-tot-bordstrategie van EU-commissaris Frans Timmermans. Het parlement vindt dat biologische landbouw moet toenemen tot een kwart van het areaal in de Europese Unie en wil dat de landbouw nog maar half zoveel bestrijdingsmiddelen gebruikt in 2030.

Het komende Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is een moment voor de overheid om vertrouwen op te bouwen

Bert-Jan Ruissen, lid van het Europees Parlement voor SGP

Of dat haalbaar is? Ik help het u hopen. Je hoeft geen landbouwingenieur uit Wageningen te zijn om de effecten te vermoeden. Is er wel vraag naar zoveel biovoeding? Zijn de gewassen al klaar voor zo'n sterke vermindering van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen?

Een eerste deelonderzoek van de Europese Commissie zelf voorspelde een forse productie- en inkomensdaling. Niet voor niets hield Timmermans deze kritische studie ruim een half jaar verborgen voor de buitenwereld. Toch beweert de Partij voor de Dieren met droge ogen dat boeren meer gaan verdienen door deze maatregelen. Allemaal niet zo bevorderlijk voor het vertrouwen, lijkt me. Namens SGP stemde ik tegen.


Ik doe een dringende oproep aan de landbouwministers in de Europese Unie om de angels uit het voorstel te halen. Realisme helpt het vertrouwen herstellen. Geef de sector ook dat vertrouwen. Dankzij de innovatieve boeren behoort Europa al tot de wereldtop met milieuvriendelijke landbouw en dierenwelzijn.

Het komende Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is ook een moment voor de overheid om vertrouwen op te bouwen. Nederland moet hiervoor een nationaal plan maken. De SGP kijkt kritisch of het de landbouw helpt en niet hindert. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard, is een oud spreekwoord. Ik hoop dat de overheid hard gaat lopen.


@hjaruissen

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
 • Dinsdag
  10° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  10° / 3°
  55 %
Meer weer