'Spot de positieve trends'

Nog net voor de nieuwe coronamaatregelen vroeg ik op een studieclubbijeenkomst of men nog wel lol heeft in het boeren. Op sociale media krijg je al snel een andere indruk en onze Agrovertrouwensindex staat op een historisch laag niveau. De reactie van één van de aanwezigen luidde: 'Ik lees geen krant meer. Het is toch allemaal negatief wat er geschreven wordt.'

%27Spot+de+positieve+trends%27
© Nieuwe Oogst

Maar ik denk niet dat dit de oplossing is. We zijn met z'n allen volop aan het plannen voor 2022 en er gebeurt zoveel om ons heen, echt niet alleen stikstof! De pandemie houdt aan. De Europese Green Deal wordt concreet in wetsvoorstellen. Wat gebeurt er in Rusland, China, de VS en Afrika? Blijft de rente zo laag? Kunnen we extreem weer aan? Zelf krijg ik rond Nieuwjaar altijd de vraag wat de melkprijs gaat doen….

Lang geleden gingen mensen met zulke vragen naar het Orakel van Delphi. Je kreeg dan meestal vage boodschappen mee. Achteraf kon het Orakel altijd zeggen: je hebt het verkeerd begrepen. Wat dat betreft is de ambacht van vooruitziendheid de laatste tweeduizend jaar niet veel veranderd.

Tegenwoordig hebben bedrijven hele afdelingen met antennes voor wat er aan komt en hoe daarop te reageren. Zo publiceert de Europese Commissie in december weer de jaarlijkse 'Outlook' voor landbouwmarkten de komende tien jaar. Interessant vind ik hoe leiders reageren.

Er lijken alleen maar bedreigingen te zijn, maar als je dieper graaft, vind je kansen

Klaas Johan Osinga, beleidsspecialist bij LTO-team Internationaal

Er zijn er die zeggen: dank je, maar vertel me niet wat ik moet doen (want ik ben hier de baas). Andere zeggen: en wat moet ik nu doen? Ik heb geleerd op beide situaties voorbereid te zijn. Inderdaad: 100 procent zekerheid bestaat niet.

Mijn boodschap: zet je sensoren aan en blijf de kranten lezen. Wat weten we? Is het waar? Wat betekent het voor mij? Er lijken alleen maar bedreigingen te zijn, maar als je dieper graaft, vind je kansen. We produceren gezonde producten voor een groeiende wereldbevolking. Een half miljard Europeanen moet iedere dag eten. We zijn een moderne en populaire sector die met de natuur werkt en de laatste technieken. We bieden klimaatoplossingen.

Angst is dus een slechte raadgever. Wie herinnert zich niet de dotcomcrisis, de financiële crisis en de eurocrisis? Iedere keer was het gevoel: dit is het einde van een tijdperk en steeds kwamen we er weer uit. Dat gebeurt nu ook weer.


@KJOsinga

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer