Inflatie stijgt hard in december, ook voedselprijzen in de lift

De consumentenprijzen lagen in december weer aanzienlijk hoger. De inflatie komt in de laatste maand van 2021 uit op 5,7 procent. Ook de voedselprijzen kregen aan het einde van het jaar een duw omhoog.

Inflatie+stijgt+hard+in+december%2C+ook+voedselprijzen+in+de+lift
© Twan Wiermans

Consumentengoederen en -diensten waren in december 5,7 procent duurder dan een jaar eerder, meldt het CBS. De inflatie was in november met 5,2 procent ook al aan de hoge kant. De prijsontwikkeling van energie en voeding zorgde voor een verdere stijging van de inflatie. Al is de bijdrage van die laatste groep minder groot.


Met het decembercijfer is ook de inflatie van 2021 bekend. Consumentenprijzen waren in 2021 gemiddeld 2,7 procent hoger dan in 2020. In dat jaar was de gemiddelde prijsstijging 1,3 procent. De stijging van de inflatie komt vooral door hogere energieprijzen. De variabele leveringstarieven van elektriciteit en gas namen eind 2021 verder toe. Energie was in december 74,9 procent duurder dan een jaar eerder. In november was de prijsstijging op jaarbasis 57,4 procent.


Prijsstijging voeding

Ook de prijsontwikkeling van voeding had in december een opwaarts effect op de inflatie. Voedingsmiddelen waren in december 2,6 procent duurder dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat was in november 1,1 procent. Deze stijging komt met name door de prijsontwikkeling van vlees, groenten en fruit in die maanden.

Over heel 2021 laten de prijzen voor voeding een ander beeld zien. Ondanks een forse prijsstijging van 6,5 procent in december werd groente over het hele jaar gezien 1,4 procent goedkoper. Voor vlees moesten consumenten in december 1,9 procent meer betalen, maar over heel het jaar lagen de vleesprijzen gemiddeld 0,5 procent lager. Fruit werd over het hele jaar 1,3 procent goedkoper, maar ook daar stegen de prijzen in december (+2,8 procent).


Granen en melk duurder

Brood en Granen (+0,2 procent) en melk, kaas en eieren (+0,9 procent) kwamen in 2021 wel uit op een gemiddelde prijsstijging. Daar gingen de prijzen in december met respectievelijk 1,4 procent en 3,1 procent omhoog. Voor het opfleuren van tuin en woning waren consumenten vorig jaar ook meer geld kwijt. Tuinmateriaal, bloemen en planten werden 8,7 procent duurder. De piek van de prijsstijgingen lag hier in de eerste vijf maanden van het jaar met plussen tussen 10,3 en 14,2 procent.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  24° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 16°
  80 %
 • Zaterdag
  21° / 15°
  80 %
Meer weer