Europese fritesprijzen niet beïnvloed door coronasteun

De uitbraak van het coronavirus had in 2020 grote impact op de wereldwijde consumptie van diepvries aardappelproducten, zoals frites. Toch zijn de prijzen van deze producten niet beïnvloed door de coronasteun die overheden aan telers verstrekten. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research (WUR).

Europese+fritesprijzen+niet+be%C3%AFnvloed+door+coronasteun
© Haijo Dodde

De tijdelijke coronasteun van de overheid voor aardappeltelers in België en Nederland compenseerde maar gedeeltelijk de productiekosten van aardappelen en dekte een beperkt deel van de totale aardappelmarkt. Omdat deze maatregelen achteraf werden aangekondigd, was het directe effect van de overheidssteun op de markt en prijsvorming van aardappelen nihil.


Nationale overheidssteun

Dat betekent ook dat de nationale overheidssteun geen invloed had op zowel de aardappelprijzen als de prijzen van diepvries aardappelproducten, omdat de steun ter compensatie was van aardappelen die niet voor verwerking verkocht konden worden.

Verder bleek dat er nooit vanuit het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) inkomenssteun is verleend voor de teelt van consumptieaardappelen of de kosten ervan. Meer informatie is te vinden in het WUR-rapport.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 5°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer