Vooral akkerbouw laat Duitse landbouwprijzen stijgen

De prijzen van landbouwproducten stegen gemiddeld in Duitsland in een jaar tijd ruim 16 procent. Dat komt vooral door hogere prijzen in de akkerbouw.

Vooral+akkerbouw+laat+Duitse+landbouwprijzen+stijgen
© Han Reindsen

Het Duitse statistiekbureau Destatis heeft de landbouwprijzen van oktober 2021 vergeleken met die van oktober 2020. Die zijn gestegen met 16,3 procent. Ten opzichte van september 2021 stegen de prijzen 2,8 procent. Met name de prijzen voor plantaardige producten, vooral graan, aardappelen en koolzaad, zijn gestegen in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. In oktober 2021 waren ze gemiddeld ruim 24 procent hoger dan in oktober 2020.

Het hoge percentage komt onder meer door de lange stijging van de graanprijzen. In oktober 2021 waren deze bijna 37 procent boven het niveau van vorig jaar en dus iets hoger dan in september 2021. Hier was de verandering al ruim 33 procent hoger. De belangrijkste reden voor de prijsstijgingen voor graan is de grote vraag.


Koolzaad

Opvallend is de prijsstijging voor het koolzaad. In oktober 2021 steeg het aanzienlijk met 62 procent in vergelijking met oktober 2020. Dit is de hoogste prijsstijging ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar sinds juli 2008. De stijging wordt hier vooral veroorzaakt door het wereldwijd teruglopende aanbod en tegelijkertijd een hoge vraag.

Ook tafelaardappelen stegen weer in prijs. In oktober 2021 stegen de prijzen 43,5 procent ten opzichte van oktober 2020. Dit is de hoogste prijsstijging sinds augustus 2019. Dat komt vooral door de weer gerelateerde lage oogstvolumes. In september 2021 was de verandering ten opzichte van het voorgaande jaar al plus 35,5 procent.

De prijzen voor planten en bloemen stegen in oktober 2021 bijna 14 procent ten opzichte van dezelfde maand van het voorgaande jaar. De belangrijkste reden hiervoor was de prijsstijging van boomkwekerijproducten: ruim 24 procent. De redenen hiervoor zijn stijgende productiekosten en het schaarse aanbod.


Veehouderij

In de veehouderij waren de prijsstijgingen in Duitsland lager dan in de akkerbouw. De prijzen voor dierlijke producten lagen in oktober 2021 bijna 11 procent hoger dan in dezelfde maand van het voorgaande jaar. In oktober 2021 lag de melkprijs ruim 14 procent boven het niveau van vorig jaar.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  23° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  25° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
Meer weer